Unde își ascund milionarii banii! Secrete financiare expuse!

0
48

 Începând de duminică seara, o nouă bombă a făcut valuri la nivel mondial, ca urmare a unor scurgeri masive de documente, ce expun secretele financiare ale mai multor lideri la nivel mondial.

Printre cei care și-au ascuns finanțele prin rețeaua de conturi offshore, se numără lideri mondiali, capete încoronate, membri importanți ai crimei organizate dar și oameni de afaceri controversați.

Documentele ce s-au scurs sunt ale companiei Mossak Fonseca, și este cea de a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore, al cărui sediu este în Panama, de unde și numele în presă PanamaPapers.

Acest scandal zguduie din temelie finanțele la nivel mondial, care permite o privire în culisele firmelor offshore, prin care se ascund de ochii lumii sume enorme de bani.

Nici România nu a fost evitată de acest nou scandal, iar în ultimii 10 ani, doar în țara noastră numărul companiilor offshore a ajuns la 9.000! Conform economiștilot, acest tip de companii le oferă avantajul patronilor să se ascundă de lege, iar multe dintre aceste companii au avut contracte mari cu statul!

Printre numele mari din acest caz, se numără și miliardarul israelian Beni Steinmetz, care este cercetat în România în dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt implicați și Paul de România și Remus Truică.

 

Un alt nume vehiculat din rândul miliardarilor români este cel al Olgăi Repede, care deși au stat mult în umbră, familia Repede nu sunt feriți de afaceri controversate și dosare penale. Conform procurorilor, Olga și Alexei Repede au vrut să falimenteze una din cele mai mari uzine din Prahova, și anume Uztel Ploiești!

Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu și Said Baklini sunt doar alte câteva nume de români care figurează în cazul PanamaPapers!

Din documentele companiei Mossack Fonseca se arată și care a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate al rafinăriei RAFO Onești dar și legaturile sale cu zăcămintele aurifere din Roșia Montană.

Un alt nume de român din acest caz este Vasile Frank Timiș, care este inițiatorul afacerii Roșia Montană, care a apelat și el la avocații panamezi, în vederea demarării afacerilor în țara noastră la mijlocului anilor 90. Din aceleași documente reiese că o mină auriferă din Munții Apuseni împreună cu alte firme din extracția petrolului și gazelor naturale sunt controlate de filiera offshore.

Tot în sediul aceleiași companii de avocatură s-au păstrat secretele celor care au pus la pământ combinatul petrochimic din România, oamenii cheie din privatizarea ALRO, dar și modul în care s-au reprofilat în alte afaceri de minerale și gaze naturale.

La nivel internațional s-au găsit și parteneri de afaceri ai președintelui rus Vladimir Putin care au ascuns peste 2 miliarde de Dolari, dar și ale președintelui Petro Poroşenko, premierului Islandei Igmundur David Gunnlaugsson şi soţia sa, care au deţinut în secret o companie offshore, ce investea milioane de dolari în obligaţiuni, în timp ce ţara lor se confrunta cu criza financiară. Pe această listă se afla și guvernul S.U.A. dar și legături de afaceri cu cunoscutele carteluri mexicane de droguri, cu organizatii teroriste precum Hezbollah sau regimuri opresive din Coreea de Nord şi Iran.

Aceste scurgeri de informații au permis accesul în lumea beneficiarilor reali, care până astăzi au rămas secreți și care au influențat economia națională și viața a zeci de mii de familie în toată lumea. Din aceste documente se poate constata și o altă fațată a acestei lumi secrete, anume aceea în care oamenii simpli sunt dispuși să își asume roluri de paravan pentru companiile de offshore, în schimbul banilor.

Sursa foto: goal.com

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here