Spioni în conturile bancare ale românilor?

0
31

Începând cu data de 23.05.2016, procurorii vor putea cere băncilor informații despre situația financiară a unei persoane, fără încuviințarea judecătorului!

Luni, 23.05.2016 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I cu nr. 389, ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu nr. 18/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, dar şi pentru completarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Printre numeroasele modificări operate de către Executiv la Codul penal, Codul de procedură penală şi Legea organizării judiciare se numără şi una care face refere la accesul la situaţia financiară a persoanelor.

Asta înseamnă că de-acum, procurorii nu mai au nevoie de încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi pentru a cere de la bănci date despre conturilor bancare ale persoanelor.

Conform O.U.G., „procurorul poate solicita unei instituţii de credit sau oricărei altei instituţii care deţine date privind situaţia financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existenţa şi conţinutul conturilor unei persoane, în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe”.

Sursa foto: obervatorulph.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here