S-a modificat prevederea pentru alegerea primarilor!

0
29

Senatul a adoptat în mod tacit, la finele săptămânii trecute, alegerea primarilor din două tururi de scrutin!

urmând ca senatorii să ia act de adoptarea tacită a proiectului de lege în prima şedinţă de plen din această săptămână.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit în data de 09.06.2016, și modifică articolul 101 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale a fost adoptat.

Ca și prevedere, actul normativ stipulează că pentru funcţia de primar este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, iar în situația în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate se va organiza un nou tur se scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, și anume candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.

Ca urmare a celui de al doilea tur, va fi declarat ales, candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Conform inițiatorului proiectului de lege, Eugen Tomac, președintele executiv al P.M.P., alegerea primarului într-un singur tur are drept efect reducea la un nivel ridicat al caracterului reprezentativ al rezultatului electoral şi de asemenea scade capitalul de identificare al electoratului cu alesul.

De asemenea, Eugen Tomac a mai menționat faptul că situaţia este cu atât mai problematică în situația unui nivel ridicat de absenteism, care are drept urmare fragilizarea actului de reprezentare, dar și reprezintă o recompensă pentru partidele politice mari, implementate bine la nivel local și în același timp, reprezintă o penalizare pentru partidele mai tinere.

Sursa foto: senat.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here