Rezultatul oficial! Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană!

0
24

Rezultatul referendumului din Marea Britanie pentru ieșirea sau rămânerea în Uniunea Europeană a arătat un procent de 52% în favoarea ieșirii din U.E. Ce se va întâmpla acum cu lira/euro?

Votul de la referendum arată în mod clar anumite discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, dat fiind că atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru Brexit.

De asemenea, capitala Londra şi Scoţia au acordat un vot ferm proeuropean, care a fost însă subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene din nordul Angliei, dar şi în Ţara Galilor.

Ca și primă reacție, Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a declarat că acest rezultat arată în mod clar faptul că populaţia Scoţiei dorește să facă parte din Uniunea Europeană, făcând o aluzie la o eventuală nouă încercare de a se desprinde de regat.

De asemenea, liderul Sinn Fein din Irlanda de Nord, a apreciat votul britanicilor ca fiind în favoarea părăsirii Uniunii și astfel dă tărie cauzei pe care o susţine, și anume aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.

Marea Britanie este prima ţară care votează ieşirea din Uniunea Europeană, însă reprezintă un proces care nu se va face peste noapte și care va dura până și doi ani, iar în spectrul politic vor fi așteptate efectele de domino.

David Cameron a anunţat după rezultatul votului, că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, acesta susținând un discurs în care a declarat că voinţa poporului britanic va trebui respectată, iar în aceste condiții ţara are nevoie de o nouă conducere, care să fie hotărâtă şi puternică, și care să poată să se ocupe de negocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

De asemenea, David Cameron a mai declarat că nu se consideră drept „capitanul” care va cârmui țara în direcția respectivă ,continuând să își exercite mandatul de prim-ministru în următoarele trei luni, însă a subliniat faptul că negocierilor ce se vor purta cu U.E. vor avea la cârma un nou premier.

Consecinţa directă a votului a fost căderea accentuată a lirei, însă privind problema pe termen lung nimeni nu va ştii exact cum vor decurge lucrurile. Îmediat după aflarea primelor rezultate, lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, ajungând la 1,37 dolari. Asta după ce la închiderea urnelor urcase la mai mult de 1.5 dolari.

La Bucureşti cursul a sărit la 4,55 lei/euro, iar tendinţa este de creştere, asta dacă BNR nu va interveni în acest sens.

Cursul valutar leu/euro de la Bucureşti a crescut cu aproape 1% aproape imediat de la deschiderea pieţei, drept reacţie la rezultatul votului.

În jurul oreo 09:00, cursul la București era cotat la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungându-se şi la 4,5650 lei/euro.

Pentru piețele financiare din întreaga lume se anunță o zi de coșmar!

Sursa foto: home.bt.com

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here