Recomandări pentru a evita problemele de sănătate în perioada caniculară!

0
17

Pentru perioada 22-24 iunie 2016 în vestul  ţării vremea va fi călduroasă, caniculară în zonele de câmpie unde se vor înregistra maxime de 34-35 grade.

Indicele de temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pe arii relativ extinse pragul de 80 unităţi, iar temperatura mai ridicată faţă de perioada anterioară poate cauza probleme de sănătate în cazul expunerii prelungite la soare sau temperaturi ridicate.

Din aceste considerente, Direcția de Sănătate Publică Bihor face următoarele recomandări:

 • Să consume cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) dar care nu trebuie băute reci, pentru că evita eliminarea înainte de hidratarea organismului. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.
 • Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii fiind recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume proaspete care asigură în mod constant hidratarea organismului.
 • Să evite sau să limiteze consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea.
 • Să stea cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră.
 • Să evite activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) şi ieşirile în aer liber între orele 10-18, fiind indicat ca plimbările să se facă dimineaţa şi seara.
 • Dacă este absolut necesară ieşirea în oraş, persoanele trebuie să staţioneze sau să meargă mai mult prin zonele cu umbră şi să îşi protejeze capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare, de asemenea fiind recomandat a fi purtate haine de culoare deschisă, subţiri, comode; de preferat sunt cele din in şi bumbac; trebuie evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. O sticlă cu apă la îndemână este bună pentru hidratarea continuă a organismului.
 • În interiorul locuinţei trebuie să stea în camerele cele mai răcoroase. Trebuie folosite draperiile sau lăsate roletele în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menţinute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (aproximativ până la lăsarea serii); trebuie deschise noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a se crea curenţi de aer care scad temperatura interioară a locuinţei.
 • Aparatele de aer condiţionat trebuie întreţinute periodic (inclusiv dezinfectarea, curăţarea sau înlocuirea filtrelor de aer) pentru a evita răspândirea unor germeni patogeni responsabili de sinuzite, otite, rinite, bronşite.
 • Părinţilor li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare şi să evite drumurile pe distanţe lungi cu aceştia, ca pasageri, în maşinile fără climatizare.
 • Trebuie evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11-16, când razele soarelui sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecţia capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care suferă de afecţiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare.
 • Persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale şi să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medic.

La apariţia primelor semne de boală, atât ca urmare a temperaturilor ridicate, este recomandat să ne adresăm serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament iar în cazuri de urgenţă poate fi apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Sursa foto: bittv.info

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here