Costuri mari, mon cher!

1
27
Business Graph with arrow showing profits and gains

Întreținerea noului CET va costa de 12 ori mai mult, decât contribuția municipalității pentru investiție! Este sau nu rentabil?

Consiliul Local Oradea a aprobat în săptămâna ce a trecut, contractul ce prevede întreţinerea CET-ului nou construit, care a fost încheiat de către societatea de Termoficare cu compania americană General Electric International.

Costurile de întreținere sunt exorbitante, iar la dezbateri, acestea au fost votate cu 19 voturi pentru și 5 voturi împotriva, majoritatea din Consiliul Local având câștig de cauză fără dezbateri şi explicaţii date publicului larg.

Dat fiind că întreaga centrală a costat 55 milioane de Euro, conform contractului aprobat, în următorii 20 de ani, orădenii vor plăti încă 32,3 milioane de Euro pentru întreținerea CET-ului.

Acest cost de întreținere, este de 12 ori mai mare, decât contribuția inițială a municipalității pentru investiție, care a fost de 2,7 milioane de Euro.

În 2014, compania ELSACO Engineering și STC au oferit cu titlu informativ, costul de întreținerela suma de 24,6 milioane de Euro, pentru același serviciu.

Conform directorului Termoficare, majorarea de 12,8 milioane de Euro este dată doar de actualizarea de preț, curs valutar și alte variabile.

Compania General Electric International Inc. Wilmington, sucursala România, care a câștigat contractul de întreținere, a fost singura firmă ce depus o ofertă, reușind să își permită să ceara durata întreținerii pentru 20 de ani.

Suma ofertată de către compania americană este 60% din valoarea totală a centralei construite şi va fi achitată de către locuitorii Oradiei atât în preţul gigacaloriei, cât şi prin impozitele plătite către municipalitate. Conform sumelor aprobate, se vor plăti aproape 1 milion de dolari pe an, la care se adaugă reparaţiile capitale de 12,3 milioane dolari, sumă ce a fost asumată săptămâna trecută prin Hotărârea Consiliului Local.

La aceste sume vor fi în calcul și cheltuieli care la acest moment sunt necunoscute și vor fi generate de obligaţia de asigurare a centralei, împotriva tuturor riscurilor.

 

 

Conform declarațiilor directorului Termoficare, Stănel Necula, compania americană și-a asumat disponibilitatea CET-ului în proproție de 96%, ceea ce reprezintă puțin peste 14 zile pe an, de asemenea, asumându-și monitorizarea online 24/7, cu un timp de intervenție de 2 ore în regim online sau 36 de ore dacă este necesară deplasarea de la București sau Milano.

La toate aceste costuri, Termoficare va mai investi înca aproximativ 4,5 milioane de lei în vederea reabilitării cazanului C1 și a turbinei T1 din cadrul CET-ului vechi, ce va funcționa în continuare în paralel cu noua centrală pe gaz.

Conform directorului Necula, și acesta privește cu îngrijorare costurile vor implica întreținerea CET-ului, care consideră și el, că Oradea și-a asumat „un preț usturător” pentru următorii 20 de ani.

 

Sursa foto: carsdirect.com

Facebook Comments

comments

1 COMENTARIU

  1. Necula de la CET si Necula de la Termoficare – este – dir3ctorul lui Bolojan cel intelept in materie de gaze scumpe. Trei nenorociti ingramaditi in doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here