Valer Dorneanu este noul președinte al Curții Constituționale!

0
27

Valer Dorneanu a fost ales de către colegii săi, ca președinte al Curții Constituționale pentru următorii trei ani!

Până acum, Valer Dorneanu nu a precizat dacă a avut sau nu contracandidat, însă conform surselor, Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost și ea în cursa pentru președinția CCR.

Conform noului președinte CCR, acesta a declarat că afost ales cu majoritate de voturi. Am convenit că o să formăm o echipă, să păstrăm nivelul și prestigiul Curții Constituționale. Așteptăm să cooperăm foarte bine cu instituțiile stattului, așteptăm de la ele să nu mai transforme CCR în acel loc în care să trimită toate neînțelegerile”.

Printre declarațiile noului președinte CCR, Dorneanu a vorbit și despre așteptările sale în legătură cu colaborarea dintre CCR și celelalte instituții.

Așteptăm să colaborăm foarte bine cu instituțiile statului, așteptăm să nu mai transforme Curtea Constituțională în acel loc în care să trimită toate neînțelegerile și toate conflictele care există pe plan politic”, a mai declarat Valer Dorneanu.

Întrebat fiind dacă voturile colegilor săi au fost motivate de către formațiunile care i-au susținut și pe aceștia la funcția de judecători constituționali, Valer Dorneanu a precizat că în opinia sa „au fost voturi strict profesionale și umane. Cei care venim aici avem o clauză de ingratitudine față de cei care ne-au propus. Suntem judecători ai Curții Constituționale, obligați să respectăm Constituția și să impunem respectul ei, să nu existe nici măcar încercări de influență asupra Curții Constituționale”.

 

Plenul Curții Constituționale s-a reunit la miercuri, 13 iulie 2016, la ora 14.00 pentru a vota noul președinte într-o ședință cu ușile închise, favorit fiind Valer Dorneanu, care a fost numit la CCR de către Camera Deputaților, sprijinit de PSD și UDMR.

În acest moment, Curtea Constituțională a României este compusă din patru judecători care sunt susținuți de PSD și UDMR, în persoana lui Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu și Simona Maya Teodorescu, doi judecători care au fost desemnați de Parlament la propunerea PNL, și anume Mona Pivniceru și Ștefan Minea, doi judecători care au fost numiți în timpul mandatului fostului președinte Traian Băsescu, domnii Daniel Morar și Petre Lăzăroiu și Livia Stanciu, care a fost desemnată de președintele Klaus Iohannis.

Este de menționat faptul că judecătorii din cadrul Curții Constituționale a României sunt numiţi pe o perioadă de nouă ani, iar înnoirea mandatelor acestora, are loc o dată la trei ani pentru un număr de trei membri și sunt numiţi de Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedinţie.

Sursa foto: agerpres.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here