Amendă record de peste 50.000 de euro!

0
84

Amendă record încasată de un om de afaceri finlandez!

Reima Kuisla, un om de afaceri din Finlanda, a fost prins de aparatul radar circulând cu o viteză de 90km per oră într-o zonă cu restricție de viteză de 70km.

Ceea ce în mod normal în România ar fi fost o amendă de câteva sute de lei, în cazul omului de afaceri, polițiștii au analizat baza de date federală a plătitorilor de taxe pentru a determina venitul anual al bărbatului, iar după ce și-au consultat agenda, au calculat  cuantumul amenzii la o valoare de 54.000 euro.

Amenda primită a fost una atât de severă, datorită faptului că legislația din Finlanda, prevede că amenzile de circulație precum și amenzile pentru tentativele de furt din magazine și alte asemenea contravenții și infracțiuni sunt calculate în baza veniturilor anuale înregistrate.

În cazul lui Reima Kuisla, acesta a înregistrat un venit de 6.5 milioane de euro anual, motiv pentru care și cuantumul amenzii a fost atât de mare. Acesta nu este singurul caz de acest gen, dat fiind că în 2012, un director al companiei Nokia, a fost amendat cu echivalentul a 103.000 de dolari pentru că a fost prins de aparatul radar cu motocicleta cu o viteză de 61km/h într-o zonă cu limitare de viteză de 40km/h.

Sistemul prin intermediul căruia finlandezii calculează amenzile este unul relativ simplu, și anume se pornește de la estimarea sumei zilnice de care are nevoie un finalandez, care mai apoi se împarte la doi, iar numărul rezultat este considerat ca fiind o sumă rezonabilă de care un contravenient finlandez se poate lipsi. Mai apoi în funcție de gravitatea contravenției sau a infracțiunii, sistemul calculează câte zile contravenientul va fi nevoit să rămână fără acei bani. Spre exemplu, pentru depășirea vitezei legale cu 15mph(20km/h), contravenientul va multiplica suma de bani rezultată mai sus cu 12 zile.

Acest sistem nu este aplicat doar în Finlanda, fiind folosit și de către Suedia, Danemarca, Germania, Austria, Franța și Elveția, fiecare țară adoptând o normă specifică în acest sens, dar pentru multe alte țări rămân în continuare un sistem exotic.

Finlanda a fost prima țară care a introdus în legislația națională amenzile raportate la venit, în anul 1921, însă ideea este mult mai veche, când Montesquieu se întreba în 1748, dacă nu cumva penalitățile pecuniare pot fi direct proporționale cu averea individului sancționat.

Sursa foto: totb.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here