Inițiatorul modificării Codului Fiscal a demisionat!

0
27

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanţelor, Gabriel Biriş şi-a dat demisia joi dimineaţă, 08 septembrie a.c.,  după scandalul legat de o eventuală modificare a Codului Fiscal.

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, joi dimineață, 08 septembrie 2016 „a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş din funcţia de secretar de stat, iar premierul a acceptat această demisie. Domnul Biriş are o experienţă în mediul privat de afaceri şi cu experienţa dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului, a coordonat proiecte care a condus la măsuri reparatorii ale Codului Fiscal şi acordarea de facilităţi pentru a stimula economie. Pentru aceste lucruri premierul i-a mulţumit dlui secretar de stat Gabriel Biriş. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a avut un mandat de simplificare a Codului Fiscal, în acord cu politica acestui guvern. Din păcate, dl. Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public câteva propuneri pe care acest guvern nu şi le asumă”.

De asemenea, Liviu Iolu a subliniat faptul că Guvernul nu are în vedere majorări ale taxelor şi impozitelor.

„Acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creştere a taxării, iar în perioada următoare MFP va pune în dezbatere publică nişte modificări ale Codului Fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfăşurării activităţii economice”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, ministerul avea în vedere modificarea substanţială a aproape 200 de articole din totalul de 500, conform căruia, cota totală urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu mai era obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Secretarul de stat Gabriel Biriş şi-a asumat acest proiect, însă cu precizarea că acesta ar fi o propunere care „nu înseamnă niciun leu în plus sau în minus plătit de angajat sau angajator”, ci vizează doar plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuţiilor sociale.

Sursa foto: arhivă

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here