A decedat unul dintre simbolurile Statelor Unite ale Americii!

0
51

Greta Friedman, care a devenit dintre simbolurile Americii în perioada secolului al XX-lea a decedat!

Fotografia alb-negru care a ajuns celebră și înfăţişază o tânără şi un marinar, sărutându-se în Times Square, a fost făcută pe 14 august 1945, de către faimosul fotograf Alfred Eisenstaedt, imediat ce se anunţa sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial prin capitularea Japoniei.

Fotografia a ajuns celebră și a apărut pe o întreagă pagină în revisa Life, iar la puțin timp după, identitatea celor doi a ajuns să fie revendicată de mai multe persoane, care susţineau că ele sunt protagoniștii din imagine.

Cel puţin 11 bărbaţi au susţinut că erau marinarul din poză, în timp ce doar trei femei garantau că erau asistenta sărutată din fotografie, printre care şi Greta Friedman.

Friedman a declarat că nu văzuse poza până în anul 1960, când i-a ajuns în mâini o carte cu operele lui Eisenstaedt, unde a descoperit că momentul la care luase parte, a fost imortalizat, iar la scurt timp după, le-a scris celor de la revista Life şi le-a spus că avusese loc o eroare cu privire la persoana identificată drept femeia din celebra fotografie.

Fotografia a devenit un simbol al euforiei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, reuşind să capteze ceea ce mulţi au văzut ca o imaginea ideală a SUA într-un moment istoric de maximă importanţă.

Greta Friedman, protagonista celebrei poze, s-a născut pe 5 iunie, 1924, în Wiener Neustadt, un oraş mic din Austria, situat în apropierea capitalei, fiind una dintre cele patru fete ale Idei Zimmer şi ale lui Max Zimmer, proprietarul unui magazin de îmbrăcăminte.

Datorită situaţiei tot mai rele pentru evrei, în timpul ocupării germane, cei doi părinţi şi-au trimis fetele să locuiască în afara ţării, Greta împreună cu alte două surori au venit în SUA în 1939, în timp ce de-a patra soră s-a dus în Palestina. Cei doi părinţi au murit din nefericire în timpul Holocaustului.

Greta Friedman a locuit la New York și purta uniforma de asistentă pe 14 august, de la cabinetul dentistului unde lucra, în momentul în care a fost surprinsă de camera de fotografiat în timp ce se săruta cu un marinar. Femeia s-a căsătorit ulterior, cu doctorul Mischa Friedman în 1956 şi au avut doi copii, o fată şi un băiat.

Din păcate, femaia a decedat de pneumonie la vârsta de 92 de ani.

Sursa foto: Klix.ba

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here