Noul președinte al Germaniei a fost ales!

0
40

Frank-Walter Steinmeier, a fost ales de către Adunarea Federală drept noul preşedinte al Germaniei!

Duminica la ora 12:00 la Berlin a avut loc reuniunea Adunării Federale, pentru alegerea noului președinte de stat, unde candidatul cu cele mai mari șanse a fost social-democratul Frank Walter Steinmeier, în vârstă de 61 de ani, care a mai ocupat poziția de ministru de externe în cabinetele Merkel I și III.

Dintr-un total de 1.253 de voturi valabile, un număr de 14 voturi au fost anulate, iar 103 au reprezentat abțineri.

Social-democratul Steinmeier a primit 931 de voturi, clasându-se la mare distanță de ceilalți patru contracandidați, reușind cu majoritate absolută chiar din primul tur.

Rezultatele alegerilor au fost comunicate de către Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului

Preşedintele de stat german are foarte puţină putere executivă, însă este considerat ca fiind o importantă autoritate morală. Fostul șef de stat, Joachim Gauck, de 77 de ani, a anunţat în anul 2016 că mai își doreşte un al doilea mandat prezidenţial datorită vârstei sale înaintate.

Mai mult chiar, Steinmeier a fost propus chiar de către cancelarul Angela Merkel ca presedinte de stat, cu care a coabitat politic într-o armonie rară pentru niște oponenți politici și chiar foști contracandidați la funcția de cancelar.

De asemenea, Steinmeier e considera ca fiind unul „de-al casei” și nu prezintă un potențial de surprize în contextul alegerilor generale din Germania de anul acesta.

Presedintele Germaniei nu se alege prin vot direct al populației, ci de către membrii Adunarii Federale, în număr de 1.260. Dintre cei 1.260 de membrii, 630 sunt parlamentari din Bundestag, iar ceilalți 630 reprezintă personalități din societatea civilă, economie dar și sport, nominalizați de către parlamentele regionale. Alegerile se organizează în maxim trei tururi, în primul tur fiind necesară o majoritate absolută, de 631 de voturi.

Noul președinte german, Frank-Walter Steinmeier, s-a nascut la data de 5 ianuarie 1956 la Detmold din landul Nordrhein- Westfalen, într-o familie de muncitori. Acesta a studiat științe juridice și politice, pe care le-a încheiat în anul 1991 cu titlul de doctor, reușind în același an să intre în cancelaria de stat din Saxonia Inferioară, ca referent mass-media. De asemenea, timp de opt ani de zile, el a fost consilier al premierului de land de atunci, Gerhard Schröder, iar apoi a fost avansat ca șef de birou politic.

Între 1999 și 2005, Steinmeier a fost șef al cancelariei fostului cancelar german, Gerhard Schröder, din cadrul SPD, iar în timpul primului mandat de cancelar al Angelei Merkel, a fost ministru de externe și vicecancelar, între anii 2007-2009. La alegerile din 2009, Steinmeier a candidat contra Angelei Merkel într-o formă atipică situațiilor electorale, fiind catalogată chiar ca și o „armonie electorală”.

Steimeier a mai ocupat de asemenea un fotoliu de ministru de externe în perioada 2013-2017, rămânând și președinte de grup parlamentar social-democrat, iar „armonia politică” și-a primit recompensa, căci Steinmeier s-a bucurat de sustinerea cancelarului Merkel pentru funcția de președinte de stat. La data de 14 noiembrie 2016, marea coaliție de guvernare a Germaniei, Uniunea CDU/CSU-SPD, l-a propus pe Steinmeier drept candidat comun, la alegerile de duminică, 12 februarie 2017.

În plan privat, Frank-Walter Steinmeier este casatorit  din anul 1995 cu judecatoarea Elke Budenbender, pe care a cunoscut-o pe durata studiilor juridice, iar împreună au o fiică, nascuta în anul 1996.

De asemenea, Steinmeier a reușit în vara anului 2010, să trezească simpatia germanilor, când a anunțat că se va retrage din scena politică pentru mai multe săptămâni, pentru a dona soției bolnave un rinichi, care a și avut loc a doua zi după anunțul public.

Sursa foto: deutschland.de

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here