Prețul combustibilului din România va și investigat de către Consiliul Concurenței!

0
10

Consiliul Concurenţei a dat curs la începutul lunii februarie unei investigaţii pe piaţa carburanţilor, pentru a verifica de ce preţul carburanţilor din România a crescut peste media UE. 

„Este semi-adevărat că în România preţul carburanţilor este mai mare decât în Austria. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media UE. Căutăm răspunsul. Vorbim de preţul fără taxe. Pentru noi este o evoluţie surprinzătoare. Ne uităm la schimbări de legislaţie. Vârful a fost în primul trimestru al lui 2016”, a declarat luni, 20 februarie, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

La începutul acestei luni, Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie pe piaţa carburanţilor.

Claudiu Conţanu, din cadrul KMG International, a ținut să arate care sunt costurile ce sunt incluse în preţul combustibilului, pe care toți șoferii le plătesc.

„Noi cumpărăm ţiţeiul la preţul pieţei în portul din Rusia, apoi avem costul transportului, al terminalului, pierderile de rigoare, schimbul valutar, stocurile de siguranţă (costuri operaţionale). Un alt motiv sunt biocomponenţii. Procentul de biodisel a crescut cu 30% în ultimii ani. Ca să nu mai vorbesc de scandalul cu RCA, care influenţează costul cu logistica. Un alt element foarte important sunt investiţiile pe care le-am făcut şi care trebuiesc recuperate în timp” a arătat Claudiu Conțanu.

De asemenea și șeful Socar România, Hamza Karimov, a ținut să precizeze că „există problema legată de stocul strategic şi de importul motorinei. România nu est o ţară care să-şi acopere consumul din producţia internă şi depinde de preţul internaţional al petrolului. Acum trei ani a fost un impozit care a mutat stocurile în Ungaria”.

Sursa foto: incomemagazine.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here