Ziua protecției civile din România! 84 de ani de la înființare!

0
18

Pe data de 28 februarie, I.S.U. „Crişana” sărbătoreşte 84 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România!

La această dată, Regele Carol al  II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”.

La nivelul judeţului Bihor, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, pompierii militari bihoreni având misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului.

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al I.S.U. „Crișana”, cpt. Camelia Roșca, „în anul 2016, au fost desfăşurate peste 2740 de activităţi cu personalul cu atribuţii pe această linie din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, instituţiilor şi operatorilor economici, 101 exerciţii de alarmare publică şi antrenare a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, 1834 exerciţii practice privind modul de comportare în situaţii de urgenţă, iar în cadrul celor 271 astfel de activități desfășurate la unitățile de învățământ, au fost angrenați peste 30 000 de elevi, studenți, cadre didactice și personal auxiliar. De asemenea, au fost organizate peste 90 de lecţii deschise şi  concursuri tematice în domeniu, la care au participat aproximativ 3500 de preşcolari, elevi şi personal didactic”.

Totodată, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al Judeţului Bihor au participat la un număr de 10010 evenimente, care au presupus intervenția operativă a subunităților de pompieri și a serviciilor voluntare și private.

„A fost o medie de 27 de intervenții pe zi pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor, asistenţa persoanelor, misiuni pirotehnice, operaţiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase şi intervenţii la alte situaţii de urgenţă. În același timp, au fost monitorizate 2513  transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase, respectiv transporturi cu regim special” a mai declarat căpitanul Camelia Roșca.

De asemenea, în cursul anului precedent, au fost primite 230 de mesaje de prevenire privind fenomenele meteorologice/hidrologice periculoase, fiind retransmise prin SMS, fax şi e-mail, către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiilor cu funcţii de sprijin, printr-un număr de 50 088 mesaje de înştiinţare.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here