Pacienții români nu vor mai fi primiți în Viena la centrul de transplant!

0
40

Centrul de transplant din Viena a informat Ministerul Sănătății că nu vor mai primi pacienți români pentru operații!

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a declarat, marţi 21 martie a.c., că ar fi fost informat de către centrul de transplant din Viena că pacienţii români nu vor mai fi primiţi pentru operaţii, învocând scăderea capacităţii centrului medical.

Conform ministrului Bodog, centrul medical din Austria a încălcat protocolul existent.

„Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunţat că din cauza scăderii capacităţii centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament. Am luat legătura cu preşedintele ANT-ului. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Prractic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant şi am avut o discuţie cu preşedintele ANT care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial. În mod normal, cei de la ANT trebuia să aibă minim două centre cu care să lucreze, însă această blocare a transplantului unilaterală este puţin în afara legii”, a precizat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Ministrul a mai precizat că va avea o întălnire cu reprezentanţii ANT dar şi cu primarul general al Bucureștiului, pentru a discuta pe marginea problemei legate de centrul de transplant, precizând că la acest moment nu este mulţumit de modul în care Agenţia Naţională de Transplant gestionează situația și urmează să evalueze întreaga activitatea a instituţiei.

Ministrul Bodog a ținut să mai precizeze că „problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă peste noapte. Urmează să avem o întâlnire cu toţi specialiştii şi cu reprezentanţii ANT-ului pe această temă şi voi avea o întâlnire si cu Primarul Capitalei. În acelaşi timp, noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii. Timpii de aşteptare sunt destul de mare pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pentru deblocare”.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început în noiembrie 2016, când fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis să închidă centrul pe motiv că nu erau respectate toate procedurile.

Actualul ministru, Florian Bodog a declarat că până nu avea toate explicaţiile cerute de la Agenția Națională de Transplant, centrul nu va funcţiona.

Sursa foto: ziuadecj.realitatea.net

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here