Germania introduce o taxă de drum, care îi va viza pe toți șoferii străini!

0
48

Camera superioară a Parlamentului german a aprobat vineri, 31 martie a.c., un proiect care prevede introducerea unei taxe pentru toate autoturismele care circulă pe drumurile şi autostrăzile din Germania!

camera inferioară a Legislativului german, Bundestag, a aprobat încă de săptămâna trecută actul normativ, care se va aplica din 2019, pentru 13.000 de autostrăzi şi 39.000 de kilometri de drumuri federale.

Nivelul taxei va varia în funcţie de criteriile de mediu astfel că autoturismele care poluează mai puţin vor plăti o taxă mai mică, iar nivelul maxim al taxei pentru un vehicul înmatriculat în străinătate va fi de 130 de euro pe an.

Vehiculele care sunt deja înregistrate în Germania vor plăti şi ele această taxă, însă va putea fi însă dedusă din taxa anuală pe autovehicul, astfel că şoferii străini vor fi singurii care vor plăti noua taxă, în mod real.

În ceea ce privește cetățenii stăini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte, care vor fi folosite cel mai sigur de către turiști, iar preţurile vor varia între 2,50 şi 25 de euro pentru o vignetă valabilă 10 zile, în funcţie de cât de poluant este automobilul, şi între 7 şi 50 de euro pentru o vignetă valabilă două luni.

Forma actuală a legii vine ca un compromis convenit luna trecută cu Comisia Europeană, după ce Executivul comunitar a ameninţat că va da în judecată Germania dacă nu va modifica legea pentru a fi mai corectă faţă de automobiliştii străini, motiv pentru care s-au redus preţul vignetelor pe durate scurte.

În ciuda prețurilor scăzute pentru vignetele pe durate scurte, mai multe ţări limitrofe Germaniei, în mod special Austria, dar şi Belgia şi Olanda, consideră legea și în această formă, drept una discriminatorie şi neconformă cu regulile europene.

Taxa este criticată chiar şi în Germania, unde Winfried Hermann, ministrul Transporturilor în landul Baden-Wurtemberg, situat la graniţa cu Franţa şi Elveţia, a apreciat că această taxă pentru străini nu este un semnal bun pentru Europa. Landurile germane de la frontiera cu alte ţări se tem că taxa va descuraja turismul şi schimburile comerciale cu ţările vecine.

În schimb, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a respins aceste critici, susţinând că cea mai mare parte a traficului transfrontalier se derulează pe drumurile secundare care nu vor fi supuse noii taxe.

Sursa foto: imgur.com

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here