Apel la luciditate și responsabilitate de Ziua Europei!

0
59
Sursa foto: ziuaconstanta.ro

De Ziua Europei, mai mulți politicieni, au transmis mesaje românilor dar și tuturor cetățenilor europeni.

În fiecare an, întreaga Europă sărbătoreşte ceea ce a devenit în timp binecunoscută drept „Declaraţia Schuman”, a celui care era la acea vreme ministrul francez de afaceri externe, Robert Schuman.

Pe 9 mai 1950, la cinci ani de la finalul celui mai devastator conflict militar din istoria lumii, Robert Schuman a lansat un apel foştilor inamici, de a lucra împreună la construirea unei Europe mai bune, puternice şi paşnice.

Europarlamentarul bihorean, Emilian Pavel a declarat pe pagina sa de socializare că „2017 găseste Uniunea Europeană la o răscruce. În ciuda scepticilor, europenii și-au dovedit încrederea în proiectul european. Totuși, Uniunea Europeană are nevoie de o reformă profundă. Într-o Europă unită, Romania e mai puternică și românii sunt mult mai bine reprezentați.”

„La mulți ani tuturor europenilor!” a încheiat tânărul europarlamentar, Emilian Pavel.

De asemenea, comisarul european Corina Crețu a transmis și ea un mesaj cu ocazia Zilei Europei, precizând că „astăzi, 9 mai 2017, vedem cum Europa se confruntă cu tensiuni interne şi externe, cu oameni care găsesc că e firesc să critice Uniunea Europeană dimineaţa, în timp ce, după-amiaza, se bucură de beneficiile pe care aceasta le aduce; aşa-numiţii europeni „part-time”.

„Mai mult ca oricând, avem nevoie să ne amintim de părinţii fondatori ai Uniunii Europene, care au avut viziunea şi curajul de a crede că ţările care au petrecut secole de-a rândul sfâşiindu-se între ele, vor înceta să încerce să se domine una pe cealaltă, pentru a câştiga lucrând împreună” a adăugat comisarul european, Corina Crețu.

Printre cei care și-au lansat mesajul în spațiul public a fost și primul-ministru, Sorin Grindeanu, care a declarat că „sărbătorim astăzi Ziua Europei, cu încredere în viitorul proiectului european și cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proiect”.

Premierul Grindeanu a mai subliniat de asemenea că „Europa de azi este mult diferită de cea de acum 67 de ani, când se semna Declarația Schuman. Trecem astăzi printr-un amplu proces de dezbatere pe tema viitorului Uniunii, un proces care nu e întotdeauna simplu sau comod. Dar cred că acest dialog trebuie să pornească de la ceea ce și-au dorit fondatorii Uniunii și ceea ce-și doresc și generațiile actuale, până la urmă: democrație, securitate și prosperitate durabile pentru întregul continent”.

Cu aceeași ocazie, președintele României, Klaus Iohannis și-a transmis mesajul din plenul Parlamentului, declarând că „românii nu ar trebui să-şi facă griji şi să aibă emoţii în legătură cu rolul ţării noastre în Uniunea Europeană. Nu suntem un stat de mâna a doua”.

Președintele a mai ținut să precizeze că „pentru România, cea mai importantă realizare după Revoluţia din 1989 a fost aderarea la Uniunea Europeană (…) Beneficiile aderării la marea familie europeană sunt indiscutabile şi sunt greu de contestat chiar şi de cele mai eurosceptice voci”.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a postat și el un mesaj pe pagina sa de Facebook, precizând că „România trebuie să aibă mai mult curaj să își asume roluri mai mari în Uniunea Europeană, să își exprime și să își apere interesul național în cadrul Uniunii! (…) Prin urmare, cred că e timpul să ne spunem mai apăsat interesele, să invocăm cu mai mult curaj principiile de egalitate între membrii Uniunii. Să ne debarasăm cu totul de complexul de nou membru pe care l-am avut multă vreme. Suntem de 10 ani în Uniune și cred că merităm să vorbim pe aceeași voce și cu același ton pe care le au și celelalte state membre!”

„Românii sunt printre cetăţenii UE cei mai ataşaţi de valorile europene, printre cei mai încrezători într-un proiect european care să ne unească, nu să ne dezbine. 9 mai este o zi în care celebrăm aceste valori: libertatea şi toleranţa, democraţia, egalitatea şi solidaritatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului” a spus președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu , care a ținut și el să transmită un mesaj cu prilejul Zilei Europei.

„Sper ca şi alţi oameni politici din România să înţeleagă importanţa momentului şi să nu continue să tacă şi să evite această dezbatere. Trebuie să învăţăm să promovăm cu mai mult curaj interesele legitime ale României” a conchis președintele Senatului.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here