Bombă aruncător găsită într-o localitate din județul Bihor!

0
59
Sursa foto: gazetadesud.md

Specialiștii pirotehniști din cadrul I.S.U. „Crișana” au fost chemați luni, 15 mai 2017, pentru asanarea unei bombe aruncător, găsită într-o localitate din județul Bihor!

Luni, 15 mai a.c., specialiştii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au desfăşurat o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată.

Apelul privind depistarea muniției a fost primit prin Sistemul Unic de Urgență 112, în jurul orei 13.00, indicând că s-ar afla în localitatea Girișu de Criș.

„La locul indicat de apelant a fost mobilizat echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, care a identificat o bombă aruncător de calibru 82 de milimetri, provenită din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Muniția a fost descoperită de un cetăţean în propria grădină, în timp ce efectua săpături pentru construirea unui gard” a declarat purtătorul de cuvânt, căpitanul Camelia Roșca.

„Bomba aruncător a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către pompierii militari, urmând a fi distrusă ulterior prin explozie controlată” a mai adăugat căpitanul Roșca.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii muniţiilor şi elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, se interzice:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite spaţii sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here