Un nou atac cibernetic ia amploare la nivel mondial!

0
22
Sursa foto: pmaconsulting.co.za

Un nou atac informatic de mare amploare, afectează sute de mii de calculatoare din întreaga lume, fără ca utilizatorii lor să își dea seama! 

În concret, un virus se instalează pe computer și îi consumă resursele, cum ar fi de exemplu memoria, pentru a putea crea bani virtuali, pe care îi transmite apoi către adrese criptate, potrivit experților în securitate informatică.

După atacul de tip „ransomware” WannaCry de vineri, 12 mai a.c., „cercetătorii de la Proofpoint au descoperit un nou atac legat de WannaCry, numit Adylkuzz”, a explicat un expert în securitate informatică de la Proofpoint, Nicolas Godier.

„Adylkuzz foloseste in mod mai ascuns si in scopuri diferite instrumentele de piratare divulgate recent de NSA si vulnerabilitatea deja corectata a Microsoft”, a mai spus expertul.

Virusul se instaleaza pe computerele vulnerabile si le foloseste resursele, dum ar fi de exemplu memoria RAM sau procesorul, pentru a crea, in mod invizibil, unitati de moneda virtual Monero, similar Bitcoinului, ca mai apoi datele care permit utilizarea acestei monede sunt extrase și trimise la adrese criptate.

„Deși mai silențios și fără interfață pentru utilizator, atacul Adylkuzz este mai rentabil pentru hackeri. Acesta transformă utilizatorii infectati în participanți involuntari la finanțarea atacatorilor lor”, a subliniat Godier.

Pentru utilizator, simptomele atacului sunt încetinirea performanțelor computerului, iar atacul a fost lansat pe 2 mai sau 24 aprilie, și încă se află în curs.

 

Agentia americana pentru Securitate Nationala, a descoperit o vulnerabilitate în sistemul de operare Windows, care a fost publicată pe internet în aprilie 2017.

Compania Microsoft a pus la punct o actualizare care să repare această problemă, dar mulți utilizatori nu și-au instalat-o până acum, iar Wannacry s-a folosit tocmai de această vulnerabilitate pentru a bloca peste 300.000 de computere, din circa 150 de tari, printre care și România.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here