Cod roșu de caniculă în Europa

0
2270
Sursa foto: stirileprotv.ro

Ministerul Afacerilor Externe a emis avertizări de temperaturi ridicate pentru începutul lunii august în mai multe state europene, printre care Ungaria, Italia, Serbia şi Croaţia.

În Ungaria şi Serbia este cod roşu de caniculă, iar temperaturile vor atinge şi 42 de grade la umbră.

Mai multe judeţe din Ungaria se confruntă, începând de marţi dimineaţă, cu un cod roşu de caniculă, printre care Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok şi Békés, iar în restul ţării este în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Ungaria că Inspectoratul de Meteorologie local a emis o atenţionare de cod roşu de temperaturi extreme din dimineaţa zilei de 02 august 2017, pentru judeţele Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok şi Békés. Pentru celelalte judeţe, mai puţin Nógrád şi Borsod-Abaúj-Zemplén, va fi în vigoare un cod portocaliu”, se arată în comunicatul MAE.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziţie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare.

În continuare autorităţile din Ungaria au anunţat că se aşteaptă ca situaţia să se permanentizeze în prima decadă a lunii august.

Prima săptămână din august aduce temperaturi foarte ridicate şi în Italia, unde în regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia temperaturile vor depăşi 40 de grade.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia că prognozele meteorologice indică o creştere semnificativă a temperaturilor, peste media caracteristică acestei perioade, îndeosebi în prima săptămână a lunii august 2017. Astfel, temperaturile vor depăşi 40 de grade în următoarele zile, în regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia. Temperaturi foarte ridicate se vor înregistra, de asemenea, în Toscana, Umbria, Marche, Campania, Friuli Venezia Giulia şi Veneto. În aceste condiţii, regiunile din centrul şi sudul Italiei se confruntă cu un risc sporit de incendii de vegetaţie şi cu secetă”, au mai precizat reprezentanții MAE.

În intervalul 1-4 august sunt anunţate temperaturi extreme şi în Serbia, unde meteorologii au instituit cod roşu de caniculă, precum și în Muntenegru până pe 7 august.

În Serbia codul roșu de caniculă este prevăzut pentru regiunile Backa, Banat, Srem, Belgrad, Şumandija, Pomoravlje, în zonele de Est, Sud-Est şi Vest ale Serbiei, precum şi un cod galben pentru zona de Sud-Vest a Serbiei, precum şi în Provincia Kosovo şi Metohija.

 

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here