Polițiștii locali nu mai au dreptul de a da amenzi în trafic

0
2604
Sursa foto: libertatea.ro

Poliția Locală a primit o lovitură dură din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție

Potrivit unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doar poliţiştii rutieri au competenţa să aplice sancţiuni contravenţionale şoferilor. Astfel, poliţiştii locali nu pot amenda şoferi în trafic şi nici nu le pot cere documente pentru a vedea cine le-a încredinţat autoturismele.

Decizia Înaltei Curți a venit ca urmare a demersului Avocatului Poporului, care a cerut Curţii lămurirea acestei speţe, și va deveni obligatorie doar după publicarea în Monitorul Oficial.

În ultimii ani, instanţele au desfiinţat procesele verbale de contravenţie făcute de poliţiştii locali, în timp ce altele au considerat procesele verbale legale, motiv pentru care era nevoie ca acest aspect să fie cât mai repede lămurit.

În textele de lege se fac referiri doar la poliţia rutieră şi nu la cea locală, motiv pentru care, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a statuat că doar rutieriştii au competenţa de a sancţiona şoferii.

„Doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, se arată în comunicatul de presă al ÎCCJ.

În perioada următoare urmează să fie publicat Recursul în interesul legii, admis de Înalta Curte în Monitorul Oficial, moment din care decizia va produce efecte juridice.

După publicarea deciziei în Monitorul Oficial, Poliţia Locală va putea da amenzi doar pentru parcatul neregulamentar şi să dispună ridicarea autoturismelor parcate ilegal.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here