Salarizarea personalului medical va fi din 2018 foarte aproape de nivelul salariilor din UE

0
2292
Sursa foto: google.com

Din 2018, salarizarea personalului medical va fi apropiată de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, creşterile începând din acest an

„Am făcut deja paşi importanţi pentru a corecta o parte din deficienţele sistemul public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană. Creşteri semnificative au avut loc şi în acest an. Dotarea spitalelor cu aparatură modernă este o prioritate. Am livrat echipamente de anestezie, radioterapie şi de diagnostic imagistic de ultimă generaţie în foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii. Vom continua politica de achiziţii de echipamente moderne până când absolut toate spitalele judeţene, regionale şi universitare vor avea dotările de care pacienţii noştri au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Precizarea ministrului vine în contextul ultimelor analize, care arată că, în ultimii 10 ani, 5.000 de medici au plecat din sistemul public de sănătate.

„Sistemul public de sănătate a pierdut 5.000 de medici din 1997 până în prezent, în timp ce peste 21.000 de medici au intrat în sistemul privat, conform analizei Profit.ro. Astfel, peste 35.000 de medici şi 80.000 de asistenţi medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 medici şi 42.000 de asistenţi medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migraţia tinerilor doctori peste hotare, cât şi părăsirea sistemului de stat de profesionişti pentru mediul privat”, a adăugat ministrul Bodog.

Florian Bodog a subliniat că sistemul public de sănătate trebuie să ţină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, împreună cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat.

„Mulţi dintre români nu îşi permit să se trateze în mediul privat. Nici nu ar trebui să fie nevoiţi să o facă. Plata contribuţiilor la asigurările de sănătate le garantează accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sănătate trebuie să fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru români, dar şi principalul furnizor de calitate”, a concluzionat ministrul Florian Bodog.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here