Redescoperă Bihorul pe bicicletă

0
2991

Eveniment cicloturistic în acest weekend pentru cei pasionați să descopere frumusețile județului Bihor, dar și de mișcare

Agenția de Management al Destinației Bihor și Consiliul Județean Bihor organizează în data de 23 septembrie, un nou eveniment din seria „Redescoperă Bihorul pe bicicletă”.

Iubitorii de pedalat care doresc să viziteze casa muzeu din Galoșpetreu, conacul Komáromi din Otomani, să guste produsele tradiționale, mustul și vinurile din frumoasele crame situate în Sălacea și Valea lui Mihai sunt invitați să participe la tura denumită „Valea Ierului”.

Scopul evenimentul este promovarea turistică a zonelor cu potențial viniviticol, a  patrimoniului cultural dar și arhitectural din județului Bihor și în același timp încurajarea cicloturismului.

Punctul de plecare și sosire va fi orașul Valea lui Mihai, iar primul obiectiv care va fi vizitat va fi casa tradițională din satul Galoșpetreu, comuna Tarcea, unde fondatorul și susținătorul casei tradiționale, dr. Kéri Gáspár, originar din Galoșpetreu și actual locuitor al orașului Săcueni, va face un tur prin muzeul înființat în 2002 cu sprijinul profesional al facultății de etnografie din Cluj-Napoca și cu sprijinul material de la Consiliul Județean Bihor.

 

Potrivit organizatorilor, a doua oprire se va face în satul Otomani, din comuna Sălacea, la conacul Komáromi, care a fost construit în secolul al XVII-lea, de fiul celui mai bogat om din Debrețin, Komáromi György al II-lea. Clădirea a fost renovată în perioada 2012-2013 grație unui proiect european transfrontalier, iar în prezent este folosit ca și casă de expoziții.

Cea de a treia oprire se va face în Sălacea, cunoscut ca și Satul celor 1000 de pivnițe, unde participanții vor avea posibilitatea să parcurgă străduțe pe care sunt zeci de pivnițe, respectiv să deguste must și produse tradiționale.

 

Pornirea autocarelor se va face la ora 7:45 din stația de autobuze din vecinătatea gării Oradea, iar transportul de la Oradea până la Valea lui Mihai și întoarcerea se poate face cu autocarul pe baza formularului de înscriere https://goo.gl/forms/MdNJm50BIRtjs7y53 de pe pagina de facebook a Agenției de Management al Destinației Bihor, www.facebook.com/bihorturism.

Ultima zi de accesare a formularului este 22 septembrie 2017, ora 12:00, iar prețul unui bilet este 30 lei dus-întors, pe persoană, preț în care este inclus și transportul bicicletei. Biletele pot fi achiziționate pe loc, sâmbătă dimineața la autocar.

Turiștii care vor să se deplaseze cu trenul au la dispoziție un tren cu plecare din Gara Oradea spre Valea lui Mihai  la ora 7:30 (regio), respectiv 8:02 (Interregio), iar din Valea lui Mihai sunt 2 trenuri de întoarcere cu plecare la orele 17:12 (regio),  respectiv 19:02 (interregio), cu mențiunea că sosirea de pe traseu la Valea lui Mihai este planificată în jurul orei 17:45.

Pornirea spre traseu pentru turiștii care vin cu mașina proprie va avea loc la ora 9:45 de lângă gara din Valea lui Mihai.

Traseul propus are o lungime de 46 de kilometri din care 29 km pe drumuri agricole de pământ și piatră, iar 17 km vor fi parcurși pe asfalt. Traseul are un grad de dificultate scăzut și oferă peisaje naturale splendide pentru acest sezon. În plus, pe traseu vor fi indicatoare și vor fi asigurate puncte de alimentare cu apă și ceai. Organizatorii atrag atenția, că acei participanți care nu dispun de cască de protecție și vestă reflectorizantă nu vor putea participa la tur. De asemenea recomandarea  este ca să se participe cu bicicletele de tipul mountain bike sau cross country.

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe Bicicletă – Valea Ierului” este organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor și Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu primăria orașului Valea lui Mihai, respectiv primăriile comunelor Sălacea și Tarcea.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here