Angela Merkel câștigă al patrulea mandat ca și cancelar al Germaniei

0
1251
Sursa foto: verdict.co.uk

Formațiunea cancelarului Merkel, CDU/CSU, s-a clasat pe primul loc, obținând 33% din sufragii, fiind urmatați de Partidul Social-Democrat cu 20,5%, şi de Alternativă pentru Germania, cu 12,6%

Potrivit rezultatelor oficiale, CDU/CSU, partidul condus de Angela Merkel, ocupă primul loc în cadrul alegerilor din Germania, cancelarul german obținând un al patrulea mandat în fruntea statului, cu un scor de 33%, în urma scrutinului parlamentar din Germania

Cu toate acestea, în acest an, partidul a înregistrat și cel mai slab scor din istoria formaţiunii, și a filialei bavareze a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU).

Al doilea loc este ocupat de Partidul Social-Democrat, cu 20,5%, care și el a înregistrat cel mai slab rezultat după anul 1933.

Ca o premieră după al doilea Război Mondial, pe locul trei se clasează formaţiunea de extremistă Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), obţinând 12,6% din voturi, fiind pentru prima dată după război, când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.

Partidul Democraţilor Liberi (FDP) şi Alternativă pentru Germania (AfD) au fost principalele câştigătoare ale scrutinului, FDP a obţinând 10,8%, după ce la alegerile anterioare nu reuşise să treacă de pragul minim de 5% necesar pentru a intra în Bundestag.

Formaţiunea Alianţa ’90/Partidul Verzilor (B90/G) a luat 8,9%, iar Die Linke, cu o doctrină de stânga, cu 9,2%.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că „sigur că speram la un rezultat electoral mai bun. Dar nu trebuie să uităm că tocmai am încheiat o legislatură extraordinar de provocatoare, astfel că sunt fericită că am atins obiectivele strategice ale campaniei electorale”.

„Suntem cel mai puternic partid, avem mandatul de a forma viitorul guvern, nu poate fi construită nicio coaliţie împotriva noastră”, a ținut să adauge Angela Merkel.

După aflarea rezulatului, Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat, a semnalat intenţia de a trece în opoziţie.

Ca și răspuns la intenția social-democratului Martin Schulz, cancelarul german i-a recomandat acestuia să reanalizeze decizia privind trecerea în opoziţie, exprimând speranţa prelungirii coaliţiei guvernamentale.

„Martin Schulz ar trebui să reanalizeze poziţia, și poate că vom putea discuta din nou despre acest lucru mâine”, a declarat Angela Merkel.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here