România și Bulgaria au acces în Sistemul Schengen de Informații privind vizele

0
53
Sursa foto: politico.eu

Parlamentul European a votat miercuri, 4 octombrie, o propunere a Consiliului UE de a da acces României şi Bulgariei la Sistemul de Informaţii privind Vizele din Schengen

Consiliul European a adoptat această decizie, ca cele două state să poată consulta şi verifica informaţii ale VIS. Cu toate acestea, cele două state nu vor avea dreptul de a introduce, şterge sau modifica date.

Decizia Parlamentului European este una formală şi este determinată de introducerea verificărilor sistematice a frontierelor externe ale UE a tuturor persoanelor, indiferent de originea acestora.

„Bulgaria şi România trebuie să adere la Schengen cât mai curând posibil. Votul de azi privind accesul la Sistemul de Informaţii privind Vizele este un pas înainte în privinţa întăririi controlului frontierelor externe ale UE”, a declarat imediat după vot Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European.

Decizia nu are legătură cu posibilitatea ca Bulgaria şi România să facă parte din Schengen, decizia politică finală trebuind să fie luată în unanimitate de Consiliul European.

În iunie 2011, Parlamentul European a anunţat în cadrul unei rezoluţii legislative că Bulgaria şi România sunt pregătite să se alăture zonei libere de control a spaţiului Schengen, iar Consiliul UE a aprobat că cele două state au îndeplinit toate condiţiile necesare în privinţa VIS, frontierelor terestre, maritime şi aeriene, protecţiei datelor şi vize.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here