Barajul Leșu va fi reabilitat din fonduri europene

0
1199
Sursa foto: deweekend.ro

După ce a fost asfaltat drumul, iată o nouă veste pentru proprietarii de la Coada Lacului

Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor, a declarat vineri, la Oradea, că cea mai mare acumulare de apă din subordinea ABA Crişuri, Barajul Leşu, este un proiect eligibil pe POIM şi va fi finalizat în doi ani.

Administraţia Bazinală Ape (ABA) Crişuri a pregătit documentaţia tehnică şi a depus proiectul în valoare de 32 de milioane de lei la minister pentru finanţare din fonduri europene.

„Cunosc povestea Barajului Leşu, că a fost golit de ani de zile, e o zonă cu un potenţial turistic uriaş. Mai mult, apa din acumulare poate deservi şi oraşul Oradea, deci era ceva absolut necesar. Probabil că e în premieră astăzi când aflaţi aceste date: da, va fi eligibil prin POIM şi în decurs de doi ani se va termina”, a declarat ministrul Pană.

Potrivit directorului ABA Crişuri, Dorel Dume, Acumularea Leşu, cu o suprafaţă de 28 de hectare luciu de apă şi 25 de milioane de metri cubi de apă. Barajul fost golit în anul 2015 întrucât erau infiltraţii în corpului barajului și nu mai prezenta siguranţă, necesitând reparaţii capitale.

Preşedintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, care a fost și secretar de stat în Ministerul Mediului, a precizat că reabilitarea barajului, ce se încearcă din anul 2015, împreună cu drumului turistic „Munţii Apuseni”, proiect cu o valoare de 29 de milioane de euro, din zona Beiuş, Stâna de Vale, Valea Drăganului spre Cluj sunt concepute împreună pentru punerea în valoare a acestei regiuni de tradiţie în turism.

„Acum vom avea toate şansele să promovăm împreună toată zona”, a ținut să precizeze președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here