Atenție mare la ce plătiți de Black Friday 2017

0
1093
Sursa foto: missguided.com

Pentru a nu fi victimele înșelăciunilor din mediul online, Poliţia Română are câteva recomandări pentru reducerile de Black Friday.

Dat fiind că începând de vineri, 17 noiembrie încep reducerile de Black Friday, poliţiştii le recomandă celor care vor fi în febra cumpărăturilor, să aibe în vedere achiziție din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunosc sau pe care le-au mai folosit anterior. Totodată este important de verificat și rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerţ online.

„Introdu adresa site-ului pe care intenţionezi să efectuezi plata şi nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situaţii, aceste link-uri te pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor. Asigură-te că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verifică existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi foloseşte un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet. Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacăţel care va indica faptul că respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va incepe cu HTTPS”, transmite prin intermediul unui comunicat de presă Poliţia Română.

Totodată, pentru a evita riscurile, este important să avem un sistem de operare actualizat şi un antivirus, care de asemenea să fie actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate şi astfel datele cardului bancar precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Poliţiştii mai recomandă folosirea cardurilor de credit atunci când cumperi online pentru că au politici stricte în ceea ce priveşte siguranţa clienţilor, iar dacă nu primeşti ce ai comandat, emitentul cardului iţi va returna banii.

„Fii atent la plăţile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informează-te cum poţi să încetezi serviciul plăţilor recurente.Mulţi comercianţi online îţi vor cere să stocheze informaţiile tale de plată. Gândeşte-te de două ori înainte să iei o decizie şi fii sigur că ai înţeles riscurile pe care le implică. Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor şi condiţiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunuri”, se mai arată în comunicatul Poliției.

Atenția trebuie să fie sporită dacă nu cumperați un anumit bun sau serviciu, caz în care să nu furnizați datele cardului. În cazul plăţilor online se solicită de către comercianţi numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării.

În cazul în care se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, NU introduceți aceste date şi parăsiți site-ul. Totodată, în cazul în care primiți mailuri prin care vi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu le dați curs dat find că banca nu le va cere niciodată aceste date prin mail.

De asemenea este recomandat să evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code) și să nu trimiteți datele cardului prin e-mailuri necriptate.

De reținut este că unii comercianţi online din afara Europei pot cere să le trimiţi prin fax copii ale cardului şi paşaportului, drept garanţie.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here