Au sărbătorit 25 de ani de la reînființarea învățământului juridic la Oradea

0
1883
Sursa foto: Facebook

În acest weekend, specialiștii sistemului juridic s-au întrunit la Oradea, în cadrul conferinței internaționale ce a marcat un moment aniversar pentru Facultatea de Drept

Specialiștii domeniului juridic din România, dar și din Ungaria și Polonia s-au întâlnit la Oradea în acest weekend, cu ocazia conferinței internaționale, organizată de Facultatea de Drept, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reluarea învățământului juridic superior orădean.

Printre cei prezenți, s-au aflat magistrați, avocaţi, notari, consilieri juridici din Craiova, Cluj, Timișoara, Constanța, Alba dar și din București.

Din partea autorităților locale, au fost prezenți și prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Oradei, Florin Birta, președintele Senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă dar și prorectorul Gabriel Bendea.

Evenimentul a fost deschis de către decanul Valentin Mirişan, care a prezentat câteva repere din istoria Academiei Regale de Drept, care a fost înfiinţată la Oradea în 1777, dar şi nume ale unor profesori care au făcut cercetări aici, precum Eugeniu Speranţia, Bogdan Ionescu, Iuliu Hovan, Andrei Zsigmond, Dumitru Manolescu, Ion Poliodor, Gheorghe Sofronie, Tiberiu Moşoiu ori Liviu Lazăr.

Din nefericire, în anul 1934, facultatea a fost desfiinţată și a fost înființată în 1992 a reapărut, fiind denumită Facultatea de Ştiinţe Juridice, iar din 2011 poartă denumirea de Facultatea de Drept.

Având un număr de 627 de studenţi, care sunt coordonați de către 21 de cadre didactice titulare şi şase profesori asociaţi, activitatea facultății a fost lăudată de către invitați, pentru rezultatele obținute de la reînființare. preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă.

Conferința cu tema „25 de ani de la realuarea învățământului juridic orădean” a avut loc la Hotelul Perla din Băile 1 Mai, având trei secţiuni care s-au desfășurat concomitent, și anume de Drept Privat, Drept Public şi Ştiinţe Penale, moment cu ocazia căruia s-a lansat și revista de specialitate, și anume „Revista Facultății de Drept Oradea”, care va cuprinde articole, studii și comentarii pe teme de specialitate.

Autori ai primul număr a revistei sunt prodecanul facultății, Diana Cîrmaciu, Carmen Domocoş, fost preşedinte al Tribunalului Bihor, avocatul Ştefan Herchi și Valentin Mirişan, decanul facultății și fost procuror.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here