Google este acuzat că urmărește locația utilizatorilor, chiar și după ce aceștia dezactivează funcția

0
1365
Sursa foto: techdotmatrix.com

Chiar dacă dezactivăm funcția de localizare, Google urmărește locația utilizatorilor și din alte surse, decât GPS-ului telefonului.

Funcție pe care o cunoaștem drept Location Services, prin care dispozitivele cu sistem Android raportează automat coordonatele de localizare, este una dintre cele mai controversate unelte prin intermediul căreia Google urmăreşte fiecare mişcare a utilizatorilor săi.

Tocmai din acest motiv, Google Location Services este în același timp una dintre primele setări care sunt debifate atunci când utilizatorii configurează un telefon nou. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor din domeniu securității, chiar dacă funcția Location Services este dezactivată, Google continuă să primească informaţii care îi pot ajuta să fixeze locaţia utilizatorilor, care sunt obţinute însă din alte surse decât GPS-ul telefonului mobil.

Din anul 2017, compania Google a inclus pe lista informaţiilor care sunt colectate şi codurile de identificare ce sunt trimise de releele pentru telefonie mobilă, și punctele de acces Wi-Fi.

Sursa foto: zerohedge.com

Cu privire la acest subiect, cei de la Google au recunoscut că datele privind localizarea sunt colectate pentru toate dispozitivele moderne care au sistemul de operare Android, însă au negat faptul că ar păstra aceste informaţii pe serverele proprii.

Potrivit explicaţiei oficiale date de către aceștia, așa numitele coduri Cell ID, folosesc la scurtarea timpului de livrare a mesajelor şi îmbunătăţesc performanţele sistemului de notificări push pentru dispozitive cu Android.

Cu toate că nu are aceeași precizie, precum utilizarea coordonatelor GPS, datele ce sunt colectate prin intermediul codurilor Cell ID, ajută Google să obțină o locație aproximativă a dispozitivului, chiar și în cazul în care este scoasă cartela SIM și se resetează telefonul la setările inițiale din fabrică. Mai mult, trebuie amintit faptul că fiecare smartphone are un cod unic de identificare, numit IMEI, care nu poate fi schimbat sub nicio formă.

Sursa foto: pfp.org

Într-o formă mai simplu explicată, orice telefon cu Android poate avea localizată poziția aproximativă, prin simplul fapt că este pornit și se află în raza de acțiune a unei rețele mobile, sau rețea Wi-Fi.

Trebuie precizat că doar un singur cod Cell ID nu poate dezvălui decât locaţia aproximativă a unui telefon mobil, însă mai multe coduri de identificare care sunt preluate de la mai multe relee de telefonie aflate în vecinătate, prin procedeul de triangulare, pot fi folosite pentru a obține locaţia utilizatorului cu o precizie mai mică de 500 metri.

Cu toate acestea, există doar o singură metodă pentru a putea evita monitorizarea și localizarea, însă majoritatea utilizatorilor nu vor putea recurge la aceasta, dat fiind că ar presupune scoaterea definitivă din uz a telefonului.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here