Partenerii proiectulului „Urmașii Marii Uniri” au avut prima întâlnire

0
1595

Luni 4 Decembrie, în incinta Cetății Oradea, a avut loc prima întâlnire de lucru a tuturor partenerilor proiectului Urmașii Marii Uniri, inițiat de către deputatul European Emilian Pavel.

În prezența secretarilor de stat Paul Cotîrleț din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Veaceslav Șaramet din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a Prefectului județului Bihor, Ioan Mihaiu, a vicepreședintelui Consiliului județean Bihor, Ioan Mang, a reprezentanților Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, ai Universității din Oradea, ai Muzeului Țării Crișurilor, ai Inspectoratului Scolar Județean, ai Arhivelor Naționale, ai Direcției județene pentru cultură, Evidența populației, Cetatea Oradea, sau ai Asociației Cei 40 de Mucenici, europarlamentarul bihorean a făcut o scurtă prezentare a proiectului, a elementelor de identitate vizuală și a viitorului portal online care va prezenta atât istorisiri legate de delegații bihoreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 și de urmașii acestora, dar și multe alte informații, unele inedite, despre momentele premergătoare Marii Uniri.

Cu această ocazie consilierul județean Sergiu David a citit Declarația de independență de la Oradea, adoptată în data de 12 Octombrie a anului 1918, iar Cătălina Ficuț, urmașă a unuia dintre delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia – Chiș Gheorghe, și vicepreședinte al Asociației, a prezentat povestea emoționantă a înaintașului ei, drumul acestuia spre Alba Iulia, alături de alți delegați bihoreni, dar și întoarcerea lui acasă, întâlnirile cu sătenii, clopotele care s-au auzit în fiecare biserică românească și luminile aprinse în fiecare casă, la finalul unui mileniu de luptă.

În asentimentul celor prezenți, Emilian Pavel a solicitat reprezentanților guvernului, desigur, în condițiile în care Primăria Oradea va iniția acest demers, sprijin pentru includerea Oradiei pe lista orașelor de o însemnătate deosebită pentru Marea Unire și pentru anul Centenarului.

Cei prezenți au stabilit ca lansarea publică a proiectului Urmașii Marii Uniri să aibă loc în a doua jumătate a lunii Februarie, 2018.

Asociația cu același nume, a fost înființată de Emilian Pavel în anul 2015, la Oradea, din dorința de a cinsti memoria participanților din județul Bihor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din Decembrie 1918.

Alături de echipa de proiect și de parteneri, europarlamentarul orădean își propune să aducă în atenția românilor și a bihorenilor, urmași ai delegaților, dar nu numai, sacrificiul și devotamentul acestora. Proiectul este finanțat în această etapă din resursele Asociației. 

’’Valorile generației de la 1918, pentru care acești oameni au luptat și s-au sacrificat trebuie, credem noi, să reprezinte modelul unei noi generații de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene, și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni,’’ a spus Emilian Pavel.

Nu în ultimul rând, partenerii au decis să susțină o agendă unitară și puternică pentru celebrarea Centenarului, prin coordonarea și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate în județul Bihor, astfel încât ele să fie cât mai accesibile tuturor celor interesați.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here