Medicii de familie protestează începând de astăzi în toată țara

0
1180
Sursa foto: cruxnow.com

Începând de astăzi, medicii de familie protestează și nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunţă că începând de miercuri, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, datorită nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

Datorită acestui protest a medicilor de familie, pacienţii nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate și vor trebui să plătească pentru consultaţii, dar şi să achite integral reţetele eliberate de aceste cadre medicale.

Laurenţiu Teodor Mihai, preşedinte al CNAS, a afirmat că programul de lucru al Casei va fi prelungit pentru medicii de familie care doresc să semneze contractele-cadru, iar cadrele respective vor beneficia de asistenţă din partea instituţiei.

CNAS a transmis astăzi un comunicat de presă, în care se precizează că până la sfârşitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CNAS au semnat actele adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale.

Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar şi vom acordă toată asistenţa medicilor de familie pentru ca aceştia să poate semna acordurile de prelungire în timp util”, a declarat preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor Mihai.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat miercuri că „unele probleme s-au rezolvat. S-a făcut mărire bugetară. O mărire substanţială. La altele, nu ţin de resortul nostru, efectiv, nu se pot da. Nu sunt angajaţii noştri. Vă daţi seamă şi dumneavoastră cum ar fi afectaţi pacienţii. Oricum, majoritatea au semnat contractele cadru până la ora asta”.

 

Totodată, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că nu consideră „etic şi normal” ca medicii de familie care protestează faţă de birocraţia din sistemul de sănătate să folosească pacienţii în negocieri.

„90% din medicii de familie din Bucureşti au semnat actul adiţional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat şi eu la prima parte a întâlnirii şedinţă de guvern. Am identificat soluţiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce priveşte debirocratizarea. Dar aşa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare şi despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulţumiţi. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanţare, dar nu consider că este etic şi nici normal să ne folosim de pacienţi în negocieri”, a explicat ministrul Bodog.

 

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here