Laura Codruţa Kovesi este cercetată disciplinar

0
837
Sursa foto: rador.ro

Procurorul şef al DNA este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară, inspectorii constatând că Laura Codruţa Kovesi ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare, alături de adjunctul DNA, Marius Iacob. 

Una dintre abaterile disciplinare ale Laurei Codruța Kovesi se referă la înregistrările apărute public, în timpul unei şedinţe de lucru, din data de 18 iunie 2017, motiv pentru care Inspecţia Judiciară a sesizat Secţia pentru procurori a CSM.

Potrivit comunicatului de presă a Inspecției Judiciare, „procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”.

Totodată, se arată în același comunicat de presă că Laura Codruța Kovesi a folosit „faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”.

O altă încălcare a legii constată de către inspectori se referă la un e-mail trimis de procurorul şef DNA, în care, „a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv <laşi>, <bârfitori>, <infractori>, făcând cunoscut acestora faptul că <există deja un cerc de suspecţi> ,cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.

]n acest caz, Inspecţia Judiciară precizează că procurorul-șef DNA ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA, care face referire la atribuţiile procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, repartizând cauze unor magistrați ce se află într-o vădită stare de incompatibilitate. Potrivit Regulamentului de ordine interioară a DNA, procurorul șef „urmăreşte repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze în raport cu criterii obiective precum specializarea şi pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea şi operativitatea soluţionării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilităţile în exercitarea funcţiei”.

În cazul adjunctului DNA, procurorul Marius Iacob, acesta ar fi săvârşit abaterea disciplinară prevăzută de articolul ce reglementează „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa..”, ceea ce constă în efectuarea acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, cu toate că acesta se afla, în cazul de incompatibilitate care „este prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală”.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată de către inspectori, Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here