Ministrul Agriculturii, Petre Daea vrea să salveze fabrica de zahăr din Oradea

0
1351
Sursa foto: romaniajournal.ro

Ministrul Petre Daea a anunțat vineri, că va căuta soluții pentru a nu închide fabrica Diamant din Oradea

Vineri, 19 ianuarie, ministrul Agriculturii Petre Daea a participat la conferinţa organizată de Institutul Naţional de Statistică privind „Ancheta Structurală în Agricultură”, unde a declarat că va cauta soluții și va avea soluții la nivelul Guvernului, pentru a nu fi desființată fabrica de zahăr Diamant din Oradea.

Totodată, directorul ITM Bihor, Marius Rotar, a anunţat că a instituția pe care o conduce a fost notificată cu privire la concedierea colectivă de la fabrica de zahăr din Oradea, după ce acţionarii companiei au decis închiderea acesteia, urmând să fie disponibilizați aproximativ 200 de angajați.

„E o problemă extraordinară. Din nefericire, din 33 de fabrici câte am avut înainte de 1989, mai avem patru. Una este în situaţia aceasta complicată. Am vorbit zilele acestea, mă preocupă direct situaţia, este vorba de Fabrica Diamant de la Oradea. Este o  fabrică într-o zonă unde se cultivă sfecla de zahăr, unde producătorii au şi condiţii, sunt şi pregătiţi, sunt şi dotaţi pentru a cultiva sfeclă de zahăr. Această activitate, dacă se întrerupe acolo, este o mare problemă, atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200 de muncitori şi cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi”, a spus Petre Daea.

Ministrul Daea a afirmat că a avut discuții joi şi vineri cu proprietarul fabricii, prin care l-a rugat să aibă grijă de echipamente și să le conserve, urmând ca ministrul să se caute soluţii ca fabrica să nu se desfiinţeze.

„Vreau să vedem dacă reuşim să aducem, să angrenăm, să construim un interes între fermierii respectivi, pentru că nu toţi au cuplat la această situaţie, să găsim o soluţie în aşa fel încât fabrica aceea să nu se desfiinţeze acolo. Proprietarul este din afara ţării, este străin. Decizia lui asta a fost. Nu ştiu unde vrea să se mute, am discutat doar cu managerul de acolo şi cu siguranţă mai discut într-un interes legitim pentru acest sector”, a mai adăugat Daea.

Potrivit ministrului, acesta va urma să caute o modalitate în care statul va putea să intervină pentru a putea sprijini fabrica.

„Nu-i uşor să construieşti după atâţia ani de distrugere. Fabricile nu se fac peste noapte, nu se fac într-o zi, nu se fac nici măcar într-o săptămână şi uneori durează ani şi ani ca să poţi să pui la loc ce ai distrus 27 de ani. Este o misiune grea, responsabilă, dar caut soluţii cât poate un om, o structură. I-am spus şi azi dimineaţă managerului de acolo, i-am spus să nu ia aparatura, că ieri au început să desfacă aparatura, să le păstreze într-un loc prielnic în aşa fel încât să nu se deterioreze sau să dispară”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Fabrica din Oradea se ocupa cu producţia de zahăr din sfeclă, prelucrat prin rafinarea zahărului brut din trestie de zahăr şi ulterior comercializarea acestuia sub brandul „Diamant”.

Decizia de a închide S.C. Zahărul S.A. Oradea a fost luată de către patronii germani ai companiei Pfeifer&Langen, în contextul în care fabrica nu a putut demonstra că este „competitivă şi profitabilă”, raportând pentru anul 2016 pierderi de aproape 30 de milioane de lei.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here