Statuia lui Emanuil Gojdu a fost mutată peste noapte de către Primăria Oradea

0
927
Sursa foto: Facebook - Ziua mea de nastere la Strandul Iosia

După aproape 3 ani în care a fost staționat în ștrandul Ioșia, Emanuil Gojdu are o nouă casă, fiind mutat peste noapte de către Primăria Oradea

Vineri, 09 februarie, se implineau 216 ani de la nașterea marelui om de cultură, Emanuil Gojdu, eveniment care s-a dorit a fi sărbătorit de Asociația Cultură în Mișcare și mai mulți orădeni, printr-o petrecere la ștrandul Ioșia, locul unde de aproape 3 ani, era depusă statuia marelui avocat.

„Acest simbol al oraşului, de trei ani de zile, nu este respectat şi era depozitat în condiţii precare. Statuia se distrugea şi am încercat pe mai multe căi să determinăm Primăria să mute această statuie, până când o vor putea amplasa într-un alt loc” a declarat reprezentantul Asociației Cultură în Mișcare, Flavius Bunoiu.

Sursa foto: Facebook – Cultură în Mișcare

La locul unde a fost depozitată statuia lui Gojdu, s-au adunat vineri aproximativ 30 de persoane, alături de care a fost reprezentantul Asociației Cultură în Mișcare, Flavius Bunoiu, istoricul Mihai Drecin, Emilian Pavel europarlamentar PSD, Silviu Dehelean, deputat USR, consilierul local PSD Liviu-Sabău Popa. Spre surpriza tuturor, statuia marelui om de cultură nu a mai fost de găsit, fiind găsite doar urmele unui utilaj șenilat lângă colțul unde era ținută statuia.

Sursa foto: Facebook – Cultură în Mișcare

După câteva momente de informare din diverse surse, enigma a fost elucidată și s-a aflat că noul domiciliu al statui lui Gojdu se află chiar în Cetate, orădenii mobilizându-se spre noua locație.

În Cetatea Oradea, statuia s-a lăsat greu găsită, fiind poziționată sub nişte arcade și împărțit în trei bucăţi, și în stare de degradare, lipsindu-i o ureche și o bucată din barbă.

Sursa foto: Facebook – Cultură în Mișcare

Eurodeputatul Emilian Pavel, venit la eveniment cu o statuetă ce-l înfăţişează pe Gojdu, a declarat că regretă modul în care Primăria Oradea înțelege să se comporte cu acest monument şi și-a exprimat speranță ca măcar în viitorul apropiat Municipalitatea să găsească soluţii pentru restaurarea statuii sau să realizeze unei noi creaţii, în cinstea lui Emanuil Gojdu.

Sursa foto: Facebook – Cultură în Mișcare

Din nefericire însă, în Oradea nu există un specialist în restaurarea de monumentelor făcute din piatră.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here