Ministrul Justiției, Tudorel Toader, cere revocarea de la conducerea DNA a Codruței Kovesi

0
1034
Sursa foto: cugetliber.ro

Tudorel Toader a propus, joi, revocarea lui Codruța Kovesi ca procuror şef al DNA, în acest sens prezentând un raport a activității DNA.

Ministrul Justiţiei, a anunţat că urmează să se declanşeze procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru „acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială al DNA, care s-a bazat pe 20 de categorii şi fapte.

„În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a declarat ministrul Justiției.

Conform ministrului Toader, DNA nu se poate identifica cu Codruța Kovesi, cea care este procurorul şef al acesteia, datorită acțiunilor sale, care potrivit demnitarului, au „demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a rolului şi competenţelor Guvernului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale şi autorităţii acesteia”.

În susținerea agumentelor pentru declanșarea procedurii de revocare, ministrul Justiției a enumerat o listă ce cuprinde 20 de elemente, ce au fost reţinute pentru perioada februarie 2017-februarie 2018, și care pot fi regăsite pe site-ul Ministerului Justiției.

Pe scurt, printre motivele expuse de ministrul Justiței se numără:

– record de conflicte constituționale între puterile statului;
– premisele blocării activității legiuitorului;
– sfidarea Parlamentului;
– anchete în afara cadrului legal;
– implicarea în anchetele altor procurori;
– încercarea de a obține condamnări cu orice preț.

„Numai respectul reciproc poate duce la stabilirea unor practici mutual acceptate care sunt în conformitate cu patrimoniul constituţional european, care permite unei ţări să evite şi să depăşească crizele posibile – a reţinut Comisia de la Veneţia, în unul dintre avizele pe care le-a dat. Atât prevenirea, cât şi combaterea corupţiei trebuie să continue. Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice este reglementată prin lege, se supune legii, este în spiritul valorilor democratice şi respectarea drepturilor omului. Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele”, a mai declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here