Ceasurile din Europa au funcționat mult mai lent, datorită unei probleme între Serbia și Kosovo

0
1623
Sursa foto: playtech.ro

Ceasurile electronice din Europa au avut întărzieri de 6 minute, timp de mai multe luni

Ceasurile electronice, cum sunt cele de pe cuptorul cu microunde sau cafetiere, au înregistrat o întârziere în ultimele luni de aproximativ şase minute, motivul fiind o dispută dintre Kosovo şi Serbia legat de plata facturilor de electricitate.

Pentru a remedia aceasta anomalie, guvernul din Kosovo a decis să plătească întreaga datorie pentru restabilirea echilibrului energiei electrice.

Majoritatea ceasurilor amplasate pe electrocasnicele din case utilizează frecvenţa electricităţii pentru a cronometra trecerea timpului, astfel curentul electric este trimis în casele nostre sub forma curentului alternativ, unde direcţia fluxului de electricitate parcurge un traseu dute-vino de patru ori pe secundă, iar conform celor de la The Verge, în Europa frecvenţa este de 50 de hertzi.

Din anul 1930, fabricanţii au folosit acest avantaj pentru a determina trecerea timpului, motiv pentru care, fiecare ceas are nevoie de un metronom şi un curent alternativ ce ajută la economisirea unor costuri. Cumpărătorii setează ora pe cafetieră sau cuptorul cu microunde, iar frecvenţa se ocupă de restul.

Cu toate acestea, atunci când aceasta se schimbă frecvența, se schimbă şi ora.

Variaţiile frecvenţei curentului alternativ au provocat în ultima perioadă un dezechilibru între cererea şi oferta din cadrul reţelei, dar și din cauza unei dispute politice dintre Serbia şi Kosovo.

„Este o discuţie extrem de sensibilă care a provocat problema energiei”, a declarat Susanne Nies, purtătorul de cuvânt al ENTSO-R.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după negocieri lungi privind custodia utilităţilor, precum telecomunicaţiile sau electricitatea, iar până în acest moment, Sebia nu a recunoscut Kosovo ca fiind un stat independent, motiv pentru care patru districte majore din nordul Kosovo au decis să nu mai achite facturile de electricitate.

În primă fază, Kosovo a făcut faţă acestor presiuni, dar din decembrie s-a decis să se oprească plata facturilor, fapt care a provocat un dezechilibru în districtele din Kosovo care deşi încă utilizau enegie electrică nimeni nu o plătea.

Din fericire, disputa a fost încheiată, cel puțin temporar, dat fiind că guvernul din Kosovo a acceptat să plătească o datorie de 1 milion de euro pentru electricitatea consumată de zonele cu o majoritate sârbă a populaţiei.

Potrivit specialiștilor, reţeaua îşi va reveni complet în câteva săptămâni.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here