Proiecte europene de peste 18 milioane de euro atrase de Primăria Sînmartin

0
1278
Sursa foto: blog.earnix.com

Comuna Sînmartin a reușit să atragă cei mai mulți bani pe cap de locuitor din fonduri europene

Unul dintre aceste proiecte este cel transfrontalier finanţat prin Programul RO-HU prin care turiştii vor avea acces direct până la locul cunoscut sub denumirea de Craterul Betfia. Mai exact este vorba de un proiect în valoare de 2,7 milioane de euro, realizat de Primăria Sînmartin, Ecotop şi Aqua Crisus, cei din urmă fiind custozi ai zonei Betfia și 1 Mai.

„În primul rând vom avea un drum de acces, o platformă şi o parcare construite prin proiect şi un centru de monitorizare. Craterul Betfia va fi străpuns de un tunel şi vom construi un turn care să valorifice panorama Băilor Felix şi a Băilor 1 Mai”, a declarat primarul comunei Sînmartin, Cristian Laza.

În cazul zonei Băilor 1 Mai, reprezentantul Aqua Crisus, Mihai Togor, a declarat că „prin planul de management vizăm eliminarea speciilor invazive din habitatul de luncă. Practic, este vizată zona de habitat termal şi dorim eliminarea plantelor din zona de nuferi. Avem prevăzute activităţi de cartografiere a zonei, dar şi tabere împreună cu partenerii maghiari”.

În paralel cu acest proiect, Primăria Sînmartin aşteaptă semnarea contractului de finanţare din bani europeni şi alte proiecte.

„După socotelile noastre, într-un an şi jumătate avem proiecte de 18 milioane de euro. Ceea ce cred că ne face lideri la nivel naţional, din perspectiva fondurilor europene pe cap de locuitor, adică aproximativ 1.700 de euro/ locuitor”, a spus primarul social-democrat Cristian Laza.

Totodată, unul dintre proiectele care contribuie dezvoltarea zonei este cel care vizează reamenajarea centrului staţiunii Baile Felix şi realizarea unei promenade, unde valoarea proiectului este de 3,5 milioane de euro.

Tot prin acest proiect vor dispărea cablurile şi stâlpii, îngroparea reţelelor aeriene – electrice, de telecomunicaţii, fiind inclusă în proiect alături de înlocuirea reţelor de alimentare cu apă şi realizarea unei canalizări menajere, amenajare reţea pluvială.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here