Grefierii din România anunță proteste

0
1106
Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Grefierii amenință cu proteste, datorită faptului că nu au fost consultați cu privire la noul statut.

Asociaţia grefierilor din România a anunţat că personalul auxiliar şi conex nu a fost consultat în ceea ce privește elaborarea unui nou statut, conform anunţului de luni a ministrul Justiţiei.

Astfel, susțin grefierii susţin că s-a creat o discriminare privind modul de salarizare, motiv pentru care aceștia ameninţă cu proteste.

„Nu am fost consultaţi cu privire la elaborarea unui nou statut al personalului auxiliar şi conex, demers absolut necesar într-un stat de drept şi democratic. Deşi ministrul justiţiei a afirmat că a rezolvat problema eliminării vârstei de pensionare în ceea ce priveşte acordarea pensiei de serviciu, nu avem cunoştinţă de un proiect de act normativ, elaborat în acest sens. S-a creat o stare de discriminare în ceea ce priveşte salarizarea personalului auxiliar de specialitate şi conex,din cauza pasivităţii ministrului justiţiei în ceea ce priveşte elaborarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea condiţiilor de muncă, ordonatorii secundari de credite interpretând diferit dispoziţiile legale referitoare la modul de calcul al salariilor”, a declarat Asociaţia Grefierilor şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare, prin intermediul unui comunicat de presă.

Reacţia grefierilor vine după ce Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat luni, că din statutul grefierilor va fi eliminată condiţia ca aceştia să aibă vârsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie specială, lăsând doar condiţia de 25 de vechime în muncă.

Totodată, ministrul Justiţiei a precizat că această categorie profesională din justiţie ar putea trece în subordinea Ministerului Justiţiei, printr-o secţie specială care va fi înfiinţată sau în una deja existentă.

„Statutul lor e aproape gata. Probabil săptămâna asta îi dăm drumul în circuitul de avizare, respectând propunerile de la Şcoala Naţională de Grefieri de la CSM”, a declarat ministrul Toader.

Referitor la nemulţimirile grefierilor în ceea ce priveşte salarizarea, ministrul Jusţiei a explicat că acest aspect nu este stabilit de el, ci de tribunale, curţile de apel sau judecătorii.

„Aspectele anterior menţionate au generat tensiuni şi nemulţumiri în rândul categoriei noastre profesionale, exprimate, inițial, prin purtarea unei banderole albe pe braţ, fără a afecta activitatea instanţelor și a parchetelor sau programul de lucru cu justiţiabilii, însă, dacă situația nu se va rezolva în zilele ce urmează, arătăm faptul că suntem dispuși să apelăm la mișcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară și chiar totală a activității” se mai arată în comunicatul de presă a Asociaţiei Grefierilor din România

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here