Autostrada estului, Via Carpatica, va trece și prin Oradea

0
1409

Județul Bihor a făcut primii pași pentru a spori șansele la demararea proiectului de autostradă Oradea–Arad, cu sprijin internațional.
La Oradea a avut loc astăzi, conferința internațională ce a fost dedicată proiectului trans-european „Via Carpatia”, eveniment la care au participat oficialități de la ministerele de resort din România, Ungaria, reprezentanți ai regiunilor din Polonia și Slovacia, precum și experți de la instituții de politici publice din Europa Centrală.

România este una dintre ţările care au aderat la proiectul rutier „Via Carpatia”, o autostradă care urmează să lege Marea Mediterană de Marea Baltică, iar noua autostradă, aflată deocamdată la nivel de discuţii, are două trasee propuse pe teritoriul țării noastre.

Sursa foto: google.com

Mai multe state est-europene, printre care şi România, vor să construiască împreună o axă rutieră care să lege Lituania de Bulgaria, conform unei declaraţii comune semnate joi, la Varşovia, iar în acest sens, proiectul a primit deja adeziunea a şapte ţări (Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, România, Ucraina şi Turcia) semnatare ale declaraţiei, conform celor declarate de către ministrul polonez al infrastructurii, Andrzej Adamczyk.

În acest context, Consiliul Județean Bihor a găzduit conferința internațională cu titlul „Dezvoltarea infrastructurii rutiere transeuropene Via Carpatia în România”.

Ruta principală va consta în construirea unei autostrăzi pe traseul Borş, de la graniţa cu Ungaria, acolo unde trebuie să ajungă şi Autostrada Transilvania-Oradea-Arad-Timişoara-Lugoj-Drobeta Turnu Severin-Vînju Mare-Calafat până la graniţa cu Bulgaria.

Din fericire, o parte din autostradă deja există, între Arad şi Lugoj, iar lungimea totală se dorește a fi de 462 km.

Cea de a doua rută, fiind una alternativă și care figurează și pe site-ul CNADNR are o lungime de 936 km, având avantajul că urmăreşte în mare parte traseul vechiului Coridor 4, urmând să aibe traseul Borş-Oradea-Arad-Timişoara-Lugoj-Deva-Orăştie-Sibiu-Piteşti-Bucureşti-Constanţa.

Din partea română semnatară, au partipat președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor și vicepreședinții Ioan Mang și Traian Bodea, europarlamentarul Emilian Pavel, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea, subprefectul județului Arad, Damian Vasilică, președintele CJ Timiș, Călin Ionel Dobra, prefectul județului Timiș, Georgeta Andreaș.

Din partea partenerilor semnatari, au fost prezenți la eveniment Toth Andor, secretar de stat adjunct maghiar pentru transporturi, Piotr Miaso, șeful administrației regionale de drumuri din regiunea poloneză Podkarpatckie care este și reprezentantul organizației „European Group of Territorial Cooperation Via Carpatia”, cu sediul la Kosice, Slovacia.

 De asemenea au fost prezenți și Mateusz Gnaiazdowski, de la Centre for Eastern Studies din Polonia, Ocskay Gyula de la CESCI Budapesta, Kun Ferenc, șeful departamentului de Relații Externe din Ministerul Dezvoltării din Ungaria, precum și Martin Fijolek, reprezentantul cancelariei regiunii Podkarpatckie din Polonia.

Prin extinderea segmentelor aparținătoare Via Carpatia, s-ar putea realiza modernizarea infrastructurii rutiere din Țările Baltice și România, facilitând apropierea de acest coridor a mai multor zone cu dificultăți economice.

Aceasta ar contribui la competitivitatea lor, și ar fi un factor important în reevaluarea statutului de regiune cu situație periferică, devenind mai ușor parte a contextului social-economic european

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here