Cel mai mare concurs de robotică din vestul țării, Robotics Championship 8, va avea loc în acest weekend la Oradea

0
1237
Sursa foto: rc.univoradea.ro

În perioada 14-15 aprilie, Oradea va găzdui cel mai mare eveniment de robotică din vestul României, și anume Robotics Championship

Ajuns la cea de a opta ediție, Robotics Championship, va transforma Oradea în capitala roboticii pentru acest weekend, fiind cel mai are eveniment de acest gen din zona de vest a României.

Chiar de la începuturile sale, acest eveniment a fost inițiat și este în continuare susținut și organizat de personalul facultății, profesori, studenți la licență și masterat, care au o pasiune pentru robotică și tehnologie. Întreaga echipă se află sub îndrumarea Departamentului de Mecatronică ​a Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică din cadrul Universitatea din Oradea.

Sursa foto: rc.univoradea.ro

Pentru ediția din acest an a Robotics Championship, organizatorii se așteaptă la un număr de peste 300 de participanți, toți pasionați de robotică, sosiți la Oradea din peste 20 de țări, ce sunt gata să participe la toate cele 10 probe pentru titlurile de campioni.

La această ediție a concursului, cei înscriși vor avea următoarele probe:
– Line Follower Classic Line Follower Junior
– Line Follower Enhanced Mega Sumo
– Line Follower Turbo Mini Sumo
– Line Follower Drag Race Micro Mouse (Maze Bot)

Sursa foto: rc.univoradea.ro

Evenimentul se va desfășura la Era Park Oradea în 14 și 15 aprilie de la ora 08.00 pana la ora 20.00, iar toți cei curioși sau pasionați au accesul gratuit, aşadar cu toții vom avea ocazia să tragem cu ochiul la cum se preconizează viitorul.

Robotics Championship este un concurs cu tradiţie dar și o mare însemnătate pentru Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică din Oradea și în mod special pentru Departamentul de Mecatronică. Faza incipientă a acestui eveniment a fost în anul 2010, când la îndemnul profesorilor, studenţii au început să creeze roboţi și să se întreacă într-un concurs.

„Scopul a fost şi a rămas atragerea tinerilor către robotică, evident, un domeniu de viitor”, declarat inițiatorul acestui eveniment, profesorul Cătălin Ţarcă.

Sursa foto: rc.univoradea.ro

De asemenea, echipa de organizare este compusă din foști campioni și participanți care au fost de-a lungul anilor la concursuri naționale și internaționale.

„Cu fiecare ediție, încercăm să ne depășim propriile noastre limite și să fim gazda unui eveniment în continuă creștere. Adorăm partea practică a ingineriei și cunoaștem sentimentul de satisfacție produs de un robot finalizat, robust și cu un design bine optimizat” a explicat asistentul universitar Flaviu Birouaș, cel care este și coordonatorul acestui concurs.

Cu toate că în cadrul primelor două ediţii, participanții au fost doar din România, ulterior faima acestui eveniment a crescut prin intermediul studenților orădeni trimiși la concursuri similare în străinătate, iar acum participă la Robotics Championship și mulți tineri străini.

Sursa foto: rc.univoradea.ro

„Cine are microbul roboticii încearcă să participe la cât mai multe concursuri, atât ca să arate ce a făcut, cât şi ca să vadă ce fac alţii. Unele lucruri reuşeşti să le furi, cu ghilimelele de rigoare”, a mai precizat Cătălin Ţarcă.

Potrivit coordonatorului, Flaviu Birouaș, ediţia din acest an a Robotics Championship va fi cea mai mare de până acum.

„Aşteptăm elevi şi studenţi din Mongolia, Indonezia, Tunisia, Ungaria, Lituania, Polonia. De asemenea, vor fi prezenţi, dar ca invitaţi, membri din echipa de organizare a Robotex, cel mai mare festival de robotică din Europa, dar şi specialişti din Coreea de Sud” a adăugat Flaviu Birouaș.

Sursa foto: rc.univoradea.ro

Față de anul trecut, numărul echipelor din Oradea înscrise în acest concurs a crescut semnificativ, acesta dublându-se, fiind prezenți peste 20 de echipe, înscrise ca urmare a workshop-urilor gratuite ce au fost susținute de către organizatori, promovând acest eveniment la nu mai puțin de 12 licee din Oradea cu demostrații live.

„Deoarece sunt foarte multi interesați de eveniment, iar distanța nu este întotdeauna de
partea noastră, anul acesta, în zilele concursului dorim să emitem video în direct evenimentul pe platforme online cum ar fi Youtube, Twich, Facebook și inclusiv pe site-ul oficial al Robotics Championship” a mai explicat Birouaș.

Sursa foto: rc.univoradea.ro

În premieră, în cadrul ediției din acest an, concursul are şi probe dedicate roboţilor ce sunt făcuţi din piese LEGO, care sunt anume concepute pentru mecatronică și dedicate pasionaţilor mai tineri, dat fiind că potrivit organizatorilor, în ultima perioada a crescut mult interesul față de robotică a elevilor cu vârste tot mai mici.

 

Sursa foto: rc.univoradea.ro
Sursa foto: rc.univoradea.ro

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here