Ortodocsii sărbătoresc astăzi, Izvorul Tămădurii și vor primi Agheasma Mică.

0
580
Sursa foto: ziarullumina.ro

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi, Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care este închinată Maicii Domnului şi la care credincioşii vin la biserică pentru a lua apă sfinţită.

Sărbătoarea nu are o dată fixă și este trecută în calendar în vinerea ce urmează după Paște, adică vinerea din Săptămâna Luminată.

Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi ca Agheasma Mică.

Potrivit clericilor, Agheasma Mică poate fi băută tot anul, pe nemâncate, și se deosebește de Agheasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută doar opt zile. Totodată Agheasma Mică se numeşte şi apa sfinţită la sfeştania casei.
Sărbătoarea se referă la vindecarea unui orb, după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Ulterior, pe acel loc, împăratul Leon a ridicat o biserică, aceasta primind hramul „Izvorul Tămăduirii”.

Tot tradiția spune că împăratul a ridicat pe acel loc o biserică şi că Maica Domnului s-a arătat oamenilor vindecându-le suferinţele, iar mai târziu, împăratul Justinian, suferind de o boală grea, a venit la acest izvor şi s-a vindecat, ridicând drept mulţumire, o biserică, distrusă însă de turci în 1453.

Astăzi, izvorul este adăpostit între zidurile înalte ale unui ansamblu monahal, îngrijit de Patriarhia Ecumenică și este împrejmuit de un edificiu realizat în marmură albă, străjuit de o icoană în care este reprezentată Maica Domnului cu Pruncul în braţe, înconjurată de îngeri, stând deasupra unei fântâni.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here