Depășește-ți limitele cu noul BMW X2

0
5402

Într-o lume în care toți vor să se asemene, alege să intri în joc în propriul tău stil.

În ultimii ani, mai toți producătorii s-au întrecut în design-uri unul mai interesant ca celalalt, însă din prea mult zel, au reușit să facă multe dintre modele să semene ușor între ele. Și nu spunem că e rău să găsim similitudini, însă originalitatea a avut mereu acel vino-ncoa.

Dacă vorbim de automobile, în categoria SUV/Crossover, e greu să reușești să îmbini un design original cu utilitatea, în special prin prisma faptului că acest segment de mașini te duce cu gândul la un stil de condus mai lent, fără afinități sportive și poate chiar plictisitor. Cu toate astea, tinerii sunt tot mai mult orientați în acest segment, cel mai mult datorită laturii sale practice, iar acest lucru a fost anticipat de producători, motiv pentru care fiecare lansează tot mai multe modele de SUV și Crossovere.

Însă cum majoritatea se orientează cu precădere pe latura practică, nu mulți sunt cei care acordă o atenție deosebită la îmbinarea tuturor caracteristilor importante, într-un design cu adevărat atrăgător.

Cei de la BMW reușesc prin modelele din gama X să ofere un gram de noutate și originalitate fiecărui model, segment care, așa cum am spus, e tot mai mult atacat de tineri, iar cel mai nou membru al familiei X este în mod cert un adevărat nonconformist.

BMW X2 este un crossover din segmentul premium, care se vrea a fi fratele mai mic al lui X1, iar în ceea ce privește exteriorul se pot spune multe despre noul BMW X2, însă nu că ar fi banal sau că ar da senzația unei mașini lente.

La momentul lansării oficiale în România, BMW X2 a avut parte de o prezentare cu totul aparte, și anume un recital al cunoscutului violoncelist german, Alban Gerhard, susținut în service-ul BMW. Și dacă privim liniile și forma mașinii, nici nu se potrivea o lansare convențională, pentru o mașină atât de nonconformistă.

Ceea ce iese imediat în evidență sunt celebrii „rinichi” deveniți clasici pentru BMW, ce reușesc să îți acapareze imediat atenția, datorită formei lor supradimensionate, care împreună cu farurile mai inguste, liniile abordate, multitudinea de prize de aer, stilul agresiv și culorile din paletar, fac din X2 opțiunea ideală pentru cei care nu vor să se conformeze unui tipar și vor să se facă observați de fiecare dată.

Am apreciat mult faptul că inginerii au reinterpretat cunoscutul H-Kink (Hofmeister-Kink) în linia geamurilor, și în mod deosebit faptul că logo-ul BMW pe stâlpii mașinii aduc un elogiu subtil legendarului BMW E9 3.0 CSL. Nu știm însă, câți sunt cei care vor știi originea amplasării logo-ului pe stâlpii C, și totodată suntem curioși cât vor rezista pe termen lung în România.

Oricum și de oriunde te-ai uita la ea, nu ai avea cum să nu o admiri. BMW X2 atrage toate privirile, fie că vorbim de pietoni, șoferi în trafic, pasionați auto sau oameni fără cunoștințe extinse în acest domeniu, iar pachetul M Sport și M Sport X nu fac altceva, decât să te îndrăgostești iremediabil de acest model. În același timp, dacă vei opta pentru culoarea Galvanic Gold, vei face alegerea ideală, reușind să pună în valoare fiecare linie.

Chiar dacă e mai scurt cu 7 cm și mai scund cu 8 cm decât fratele mai mare X1, ampatamentul a rămas la fel, făcând X2 un model ideal pentru cei tineri și dornici să exploreze la drum întins, dar care apoi revin în eterna junglă urbană.

Întregul pachet exterior este completat perfect de jantele de aliaj Style 722M pe 19”, care chiar dacă sunt o idee cam mari pentru drumurile din România, este mai mult decât evident că merită luate, fără nicio discuție.

 

Singurul detaliu la exterior cu care nu ne-am obișnuit, a fost suportul oglinzilor exterioare, unde responsabilii de design ai constructorului bavarez puteau să aloce mai multă atenție.

 

 

Interiorul lui X2 ne prezintă de la început o caracteristică tipică celor de la BMW, și anume o planșă de bord scurtă și lată, care reușește de fiecare dată să încorporeze nu doar elegant, dar și practic toate butoanele, alocând clasica orientare spre șofer a instrumentelor de bord. Chiar dacă este preluat de la X1, bordul are adaptări care îi dau acel vino-coa de care vorbeam în rândurile de mai sus.

 

Spațiul interior este destul de destul de mare, astfel că vei avea suficient loc pentru patru pasageri, de așa manieră încât toți să stați comozi în drumul vostru spre stațiunea de ski de la munte, sau de ce nu, în drum spre mare.

 

Scaunele sunt extrem de comode, iar în cazul în care vei aborda anumite trasee mai sportiv, cu pachetul M Sport nu vei avea nicio clipă vreo sensație de nesiguranță, ba chiar din contră. Suportul lombar oferă o poziție extrem de plăcută la volan și te va cuceri instant, astfel încât vei căuta mereu noi destinații de călătorie.

Tapițeria alcantara cu materialul de stofă și cusăturile galbene, reușesc să îmbine armonios exteriorul și interiorul.

Nici scaunele din spate nu sunt de ignorat, dat fiind că pasagerii din spate vor avea loc la picioare suficient si vor avea o poziție de drum comfortabilă. Totodată, caracteristica tipică interioarelor din pachetul M Sport este capitonajul plafonului BMW Individual Antracit, care nu face decât să întărească nota exclusivistă a lui X2.

Am fi apreciat dacă bavarezii ar fi optat pentru o poziție puțin mai joasă la volan, însă nu este un aspect peste care să nu poți trece, fiind un punct care ține de stilul fiecărui șofer în parte și desigur de înălțime 🙂

Raportându-ne la materialele folosite în interior și calitatea acestora, nu am putut decât să constatăm că în continuare, cei de la BMW nu au făcut concesii. Dat fiind că drumurile de la noi nu sunt cele mai line sau fine, la interior nu am auzit niciun zgomot deranjant sau care să denote o calitate slabă a materialelor folosite. Din contră, bordul beneficiază de același decor cu „cusături” în culoarea caroseriei ca și tapițeria, iar ornamentele de interior reprezentintă detaliul necesar unei cromatici perfecte la interior.

Instrumentarul de bord este și el adaptat cerințelor generațiilor noi, astfel că ceasurile de bord semi-digitale, lumina ambientală și sistemul de infotainment generos sunt mai mult decât binevenite.

Singurul minus pe care l-am găsit când vine vorba de acest capitol, este faptul că odată ce te-ai pus bine în scaun, distanța până la ecran nu e tocmai mică, motiv pentru care considerăm că touchscreen-ul nu va fi folosit pe atât de des, pe cât au crezut bavarezii. Cu toate astea, consola centrală și butoanele aferente, îți vor ușura viața și nici nu vei fi tentat așa de mult să folosești funcția de touchscreen, mai ales că prin intermediul serviciului Connected Drive vei putea citi știrile, seta luminile din habitaclu în varii culori, iar dacă vrei detalii tehnice, vei putea vedea pe display cadranele care îți arată în mers cuplul folosit și puterea în Kw, însă doar în modul Sport.

Odată cu noul X2, cei de la BMW au montat și noul manșon care are un design aparte, chiar dacă duce a manșonul cu care BMW ne-a obișnuit până acum în modelele F. Aici singurul comentariu ar fi legat de faptul că e puțin mai jos decât am fi preferat, având în vedere și poziționarea cotierei.

În plus, dacă vei vrea să selectezi singur vitezele, suntem mai multe decât siguri că vei dori să te distrezi cu padelele amplasate în spatele volanului, mai ales dacă vei avea un traseu ce-ți va permite să selectezi și modul de rulare Sport.

Portbagajul este și el suficient de încăpător, având două compartimente supraetajate, prin intermediul cărora ajunge la 470 de litri pentru bagaje, dar care se extinde până la 1.355 de litri, în cazul în care vei rabata bancheta. Mai mult decât suficient pentru o escapadă la munte sau la mare, alături de iubit/ă și de prieteni.

 

Mai mult, baravezii au obținut un spațiu chiar mai mare decât a rivalului Audi Q3 spre exemplu, care are un spațiu destinat bagajelor de doar 460 de litri, iar pentru bagajele doamnelor, știm toți că fiecare centimetru contează.

 

Din punct de vedere tehnic, chiar dacă X2 a fost gândit preponderent pentru mediul urban, noi am testat mașina în ambele zone și am fost plăcut împresionați.

Este important de precizat că BMW oferă pentru X2 următoarele variante de motorizări:
– sDrive18i cu un propulsor pe benzină de 2 litri și o putere declarată de 140 CP, disponibilă atât cu transmisie manuală, cât și automată și tracțiune puntea față;
– sDrive20i cu un propulsor pe benzină de 2 litri și 192 CP cu un cuplu de 280 Nm  conectate la o transmie automată și tracțiune pe puntea față;
– xDrive20i cu același propulsor pe benzină ca și varianta anterioară, însă cu tracțiunea integrală BMW xDrive;
– sDrive18d cu un propulsor diesel de 2 litri și o putere de 150 CP, disponibilă atât cu tranmisie manuală, cât și automată și tracțiune față;
– xDrive18d cu același propulsor diesel ca în cazul sDrive18d, însă cu tracțiune pe puntea față și din păcate doar transmisie manuală;
– xDrive20d cu un propulsor pe motorină de 2 litri și care dezvoltă 190 CP cu un cuplu de 400 Nm, transmisie automată și tracțiune integrală xDrive;
– xDrive25d care propune un motor de asemenea de 2 litri, însă care dezvoltă 231 CP și un cuplu de 450 Nm, desigur tot cu tracțiunea integrală.

Versiunea pe care noi am testat-o a fost xDrive20d care s-a dovedit a fi extrem de sprinten și te îndeamnă să continui drumul oriunde te-ai afla. Cei 190 de cai putere își fac repede simțită prezența, grație motorizării Twin Power Turbo, iar cutia răspunde exemplar atât în cazul în care alegi să o lași să schimbe ea vitezele sau dacă optezi pentru un stil mai sportiv, caz în care te poți juca de la padelele din spatele volanului sau direct cu manșonul. Dar nu credem că ar fi cineva care să nu vrea să „jongleze” cu padelele.

În mediul urban, mașina s-a comportat foarte bine, fiind agilă și nu am avut vreodată senzația că nu am fi la volanul unei mașini cu veleități sportive, reușind să ne strecurăm în orice situație. Și totodată să furăm priviri invidioase din toate colțurile.

Cutia așa cum am mai spus, se comportă exemplar, schimbă foarte bine chiar și în cazul traficului aglomerat de la orele de vârf, iar direcția este precisă.

Odată ce am intrat pe un traseu mai mult tehnic, extraurban, mașina nu ne-a dat nicio clipă senzația că nu s-ar afla pe teritoriul ei, sistemul xDrive compotându-se exact așa cum trebuie, însă caracterul preponderent a tracțiunii față își face simțită prezența ocazional. Supusă unor viraje, aici am dorit să testăm mai în detaliul atât modul Sport cât și timpul de răspuns a cutiei și direcției, jucându-ne mai mult cu padelele de pe volan, dar și modul în care se comportă direcția.

Feedback-ul este unul pozitiv. Cutia a răspuns promt de fiecare dată, iar direcția M Sport a fost exact acel extra de care ai nevoie să simți că ești la volanul unei mașini pline de viață dar sigure.

Însă, este și un aspect negativ. Lipsa drumurilor line, talonul mic, suspensia tipică M Sport împreună cu jantele pe 19” te vor face să simți toate denivelările din drum, mai ales odată ce esti în modul Sport. Dar, dacă ai selectat Comfort, lucrurile se mai domolesc puțin.

Cu toate astea, vorbim de un Crossover dedicat generației tinere, așadar e un aspect care cu siguranță nu va fi atât de deranjant și peste care vei putea trece cu ușurință, atunci când admiri noul BMW X2.

În oraș, dacă vrei să devi environmentally correct, poți selecta modul ECO PRO, care va tăia din putere și se va comporta mai leneș, fiind potrivit pentru cei care au un stil de condus precaut. Sau dacă ești blocat în trafic și astfel vei economisi ceva carburant și de ce nu, vei ajuta și la o poluare mai redusă.

Ca listă de dotări, trebuie să te avertizăm că cei de la BMW au pregătit un arsenal întreg de opțiuni, toate menită să sporească atât comfortul, cât și să îți ușureze viața în traficul de peste zi.

Mașina testată de noi avut printre multele opțiuni și unele precum seriviciile BMW Connected Drive, sistem wireless de încărcare a telefonului, acționarea automată a hayonului, farurile adaptive BMW LED cu sistem de spălare a farurilor, pilot automat cu funcție de frânare, sistem de acces Keyless Entry, cameră pentru manșalier, scaunele față cu reglaj electric și memorie, celebrul Head-Up Display, pachetul Advanced Parking, asistent la schimbarea benzii de circulație, asistență la coborârea în pantă,sistem de navigație și lista poate continua.

În ceea ce privește siguranța, cel mai nou membru a familiei X, a fost foarte bine cotat și de către specialiștii EuroNCAP, primind punctajul maxim de 5 stele la testele de siguranță. BMW X2 oferă astfel 90% siguranță pasagerilor adulți, 87% pentru pasagerii copii dar și 74% pentru pietoni.

La capitolul consum, cifrele oficiale anunță un consum urban de 5.4l/100km, extraurban de 4.5l/100km și un consum mixt de 4.8l/100km. În realitate cifrele sunt diferite, dat fiind că în oraș nu am reușit să ajungem sub 8l/100km, iar extraurban cel mai bun consum realizat a fost de 6.1l/100km.

Dar hai să fim și sinceri. Avem în față un crossover cu 190 de cai putere și tracțiune integrală, iar având în vedere traficul tot mai aglomerat din orașe, consumul este unul cât se poate de bun.

După ce am analizat ce știe și cum știe să se descurce noul BMW X2, am trecut să studiem și lista de preț, unde acesta începe de la 33.677,00 Euro pentru varianta X2 sDrive18i cu transmisie manuală și poate ajunge până la 43.649,00 Euro pentru varianta X2 xDrive25d cu transmisie automată/steptronic sport, la care se adaugă desigur dotările din lista de opțiuni.

Modelul pe care l-am testat de noi, are un preț la dealerul BMW Grup West Premium din Oradea de 55.995,00 Euro cu TVA, fiind puțin mai mare decât rivalul său, Audi Q3, însă îți putem garanta că merită fiecare cent.

La finalul acestui review, nu putem decât să spunem că în ciuda micilor defecte, a fost o reală plăcere să conducem noul BMW X2, care s-a dovedit a fi nu doar o mașină care întoarce toate privire, dar și care s-a descurcat extrem de bine în toate condițiile de test.

Dar pentru a vedea cu ochii tăi cât de distractiv și plăcut e să te afli la volanul noului X2, te invităm să îi contactezi pe cei de la BMW Grup West Premium sau pe pagina lor de Facebook și să programezi un test drive.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here