Opel Crossland X – partenerul urban

0
4174

Viața urbană nu e tocmai ușoară, dar cu Crossland X sigur o vei face mult mai simplă

În edițiile anterioare ale test drive-urilor noastre am avut ocazia să testăm noul BMW X2, un autoturism cu adevarat dedicat celor indrazneți, dar și cel mai mare SUV de la Opel, și anume Grandland X.

În acest weekend, am avut plăcerea să testăm un fratele mai mic și anume Crossland X.

Săptămâna trecută vă spuneam că mai toți producătorii se orientează să satisfacă cea mai nouă tendință a pieței, fiind astfel imposibil de găsit vreun producător care să nu ofere un SUV sau Crossover în oferta parcului său auto. Iată că cei de la Opel au gândit un model care se vrea o mașină pe placul tuturor.

În ceea ce privește exteriorul, noul Opel Crossland X este modelul care reușește să împace toate gusturile. Nu are forme prea îndrâznețe, nu te va duce cu gândul la nimic nonconformist, însă face ceea ce puține autoturisme reușesc, și anume să împace pe toată lumea.

Gândit de către cei de la Opel să devină înlocuitorul lui Meriva, Crossland X se face ușor plăcut prin caroseria ce abordează stiluri moderne, ajutat fiind de cele două culori contrastante, fiind astfel o alegere ușoară pentru cei care sunt între un hatchback și un crossover. Ca și la Grandland, prin forma blocurilor optice, liniile din design și paletarul de culori, Opel dă de înțeles că a intrat în competiție cu un design cu totul nou.

Chiar dacă e cu 16 cm mai scurt decât Opel Astra, noul Crossland compensează prin garda la sol mai ridicată cu 10cm și lungimea de 4.21 metri, ceea ce îl face ușor de ales pentru cei care nu au mereu drumurile cele mai netede de urmat.

Stopurile și plafonul, amintesc ușor de mai micul Adam, care nu va face decât să ușureze decizia multor doamne în căutarea comprimisului ideal între garda la sol și o mașina de oraș.

Vestea bună pentru cei cărora le place să își personalizeze autoturismul, e că Crossland a împrumutat de la geamănul Peugeot 2008 caracteristica versatilității, motiv pentru care la configurație vor putea fi avute în vedere mai multe versiuni de stilizare.

Ceea ce ar putea face obiectul unei reviziuri de design ar fi jantele în raport cu forma caroseriei, care din anumite unghiuri nu putem spune că ar avantaja design-ul mașinii.

Interiorul reprezintă o caracteristică aparte pentru noul design abordat de cei de la Opel. Ca și la Grandland, în habitaclu se vede că specialiștii au lucrat să păstreze totul cât mai curat și să elimine pe cât posibil butoanele. Cu toate că din exterior nu ai avea senzația, interiorul este unul spațios, aerisit dar și practic.

Ținuta de drum este una plăcută, grație scaunelor ergonomice, premiate și certificate AGR (campania pentru un spate sănătos), cei de la Opel fiind singurii care oferă acest lucru, în clasa respectivă. Poziția șoferului este una înalta si permite o vizibilitate destul de bună la drum, iar pasagerii au suficient spațiu pentru a se bucura de o drumeție, fără să se simtă inghesuiți. În plus, cei din spate au posibilitatea să își regleze poziția de ședere cu 150 mm longitudinal, ceea ce le va spori spațiul la picioare (sau dimensiunea portbagajului).

Că tot veni vorba de spațiu și portbagaj, Crossland X oferă un spațiu de 410 litri, care este suficient dat fiind că are podea dublă. Iar dacă ai nevoie de și mai mult, portbagajul poate fi extins la 560 litri sau 1.255 litri dacă se rabatează bancheta.

Materialele folosite la interior sunt de calitate, având un amestec între elemente de plastic și piele, însă care împreună se completează chiar bine. Pe durata testului, drumurile românești nu au reușit să scoată niciun sunet de la elementele de interior, lucru bun care doar confirmă calitatea materialelor.

Singurul aspect care nu ne-a plăcut este bordul, sau mai bine spus faptul că este cam prea lung, motiv pentru care îți va da senzația de distanțare prea mare față de botul mașinii.

La capitolul motorizare, Opel Grandland X are cinci motorizări disponibile, fiind vorba aici de trei unități pe benzină cu trei cilindrii de 1.2 litri și două diesel cu patru cilindrii de 1.6 litri, și anume:
– 1.2 81CP Enjoy cu prețuri începând de la 12.920 euro cu TVA
– 1.2 Turbo 110CP Enjoy ecoTEC cu prețuri începând de la 14.460 euro cu TVA
– 1.2 Turbo 130CP Innovation cu prețuri începând de la 16.170 euro cu TVA
– 1.6 CDTI 99CP Enjoy cu prețuri începând de la 15.320 euro cu TVA
– 1.6 CDTI 120CP Innovation cu prețuri începând de la 17.570 euro cu TVA

Versiunea testată de noi a fost modelul diesel de 1.6 litri de 120CP și transmisie manuală cu pachetul Innovation S/S.

Fiind o mașina gândită pentru mediul urban, la test drive-ul în oraș mașina s-a comportat exemplar și în ciuda așteptărilor, nu este deloc așa de rigidă pe cum ne-am fi așteptat. Denivelările și micile hopuri din oraș au fost suportabile, motiv pentru care considerăm că inginerii au acordat atenție suplimentără acestui aspect. Direcția este destul de precisă și se poate strecura ușor în toate direcțiile în care ai nevoie să mergi.

În extraurban, mașina s-a comportat din nou exemplar, iar în ciuda faptului că nu are o versiune cu tracțiune integrală, nu ne-a dat senzația nu se poate descurca unui traseu în afara asfaltului. Zgomotul interior nu a fost ridicat indiferent de traseul abordat, iar suspensiile au reușit să amortizeze în condiții optime traseul ales. Extrem de utilă va fi garda mai sol, care nu este deloc de ignorat și va ajuta pe timpul iernii.

În ambele condiții, transmisia s-a comportat foarte bine, fără probleme și funcționând într-o bună armonie cu întreaga mașină.

Cu toate astea, tocmai datorită gardei la sol mai ridicate, recomandăm să fii atent când abordezi un viraj mai strâs, dat fiind că noi am sesizat anumite lacune mici, în ceea ce ține de precizia direcției. Însă având în vedere target-ul familist al celor care vor pune ochii pe acest model, prea puține sunt ocaziile în care mașina va avea o abordare sportivă a drumului ales.

Îndrăzneala, agilitatea şi eleganţa sunt cele trei atribute de care are nevoie orice crossover de oraş, iar toate acestea se regăsesc în noul Crossland X.

Dacă te întrebai ce rezultat a avut Crossland la testele celor de la Euro NCAP, am anticipat puțin și îți vom spune că mașina a obținut 5 stele, obținând astfel punctajul maxim.

În cazul listei de opțiuni, vom regăsi o ofertă care încă din pachetul standard ne oferă destul de multe, însă cu opționale precum scaunele ergonomice cu certificare AGR (Campania pentru un spate sănătos), Sistemul avansat de asistența la parcare, Încărcarea wireless a telefonului dar și opțiunea Opel OnStar, vor fi cele care vor ușura cu adevărat condusul și călătoria celor din mașină.

În cazul în care nu știai, Opel OnStar este primul serviciu de acest gen regăsit la un producător, prin intermediul căruia în baza unui cont, beneficiezi de asistență permanentă din partea unor consilieri, pentru orice situație întâlnești 24/7. Este utilă mai ales dacă întâlnești o defecțiune tehnică, întâmpini o problemă sau pur și simplu ești turist și ești în căutarea unei cazări sau a unui restaurant bun, vor ușura viața celor aflați la drum în mod considerabil.

Că tot discutam de gadget-uri, sistemul infotainment al celor de la Opel este unul foarte bun, care nu doar că se mișcă destul de repede, dar oferă și o redare audio fidelă atât dacă asculți radio, cât și dacă ai un playlist redat din CD, USB sau chiar din telefon prin Bluetooth, fapt care va fi extrem de apreciat de pasionații sistemelor car audio.

De asemenea, volanul încâlzit, scaunele față cu încălzire și oglinzile exterioare cu încălzire și avertizarea pentru unghi mort vor asigura confortul oricăror calatorii lungi.

Modelul testat de noi cu pachetul de opțiuni aferent are un preț de achiziție la dealerul Opel West Oradea de 17.731,00 Euro cu TVA.

Așadar, dacă îți dorești o mașină care îmbină utilul cu plăcutul și care din echilibrul său constructiv nu poate naște controverse, Opel Crossland X este cu siguranță una din opțiunile pe care trebuie să le ai în vedere.

Tocmai de aceea, grăbește-te să programezi un test drive la dealerul local Opel West Oradea.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here