Băile Felix și 1 Mai vor beneficia de 15 milioane de euro pentru investiții

0
2288
Sursa foto: locuridinromania.ro

Din această toamnă, Băile Felix și 1 Mai vor beneficia de un program amplu de investiții în valoare de 15 milioane de euro din finanțare europeană.

Cu toate că în 2015, când se promova referendumul pentru unirea Oradei cu Sânmartinul, una din principalele motive expuse, era chiar faptul că fără această unire dintre cele două localități, Sânmartinul, Băile Felix și 1 Mai nu vor avea capacitatea de a atrage singure fonduri pentru a se dezvolta.

Actuala administație, condusă de social-democratul Cristian Laza, a arătat că se poate și probabil chiar mai mult, decât prin mult promovata unificare. Începând din această toamnă, stațiunile Băile Felix și 1 Mai un plan de investiții ce depășește 15 milioane de euro.

„Cele două staţiuni vor intra în şantier imediat după încheierea sezonului estival. Avem pregătite proiecte în valoare de peste 15 milioane euro”, a declarat primarul PSD, Cristian Laza

Primăria Comunei Sânmartin are pregătite pentru cele două stațiuni investiții care însumat depășesc 15 milioane de euro, fapt ce reprezintă o premieră și o șansă mare pentru dezvoltarea zonei.

„Lucrările vor începe prin luna octombrie, iar o parte din şantiere se vor închide abia în 2020, ceea ce înseamnă că, orice am face, sezonul turistic pentru 2019 va avea de suferit. Însă suntem optimiști că la finalul lucrărilor, ambele stațiuni vor fi revitalizate și pregătite pentru tot mai mulți turiști”, a mai precizat primarul Sânmartinului, Cristian Laza.

Printre cele mai importante lucrări, se numără reabilitarea integrală a străzii principale din Băile Felix, care începe de la intrarea în staţiune de la postul de Poliţie, până dincolo de actuala piaţă. Investiția de 3,2 milioane de euro, care este cofinanţată din fonduri europene, va cuprinde totodată și coborârea în subteran a reţelelor electrice, de telefonie şi internet, reabilitarea conductelor de canalizare, dar şi reamenajarea carosabilului prin lărgirea zonei pietonale.

În același timp, pietonala urmează să aibe amplasate fântâni arteziene, filigorii, staţii de autobuz, iar în zona centrală cu o arteziană mai mare şi o toaletă publică. În plus, artera va avea pe partea stângă o pistă pentru biciclişti lată de 5 metri, care va înconjura, ca un inel interior, toată staţiunea.

„Strada va fi pietruită cu granit, iar zona destinată pietonilor va fi lărgită la 5 metri şi despărţită de porţiunea carosabilă, pe care se va circula cu sens unic către postul de Poliţie, printr-un aliniament de spaţii verzi”, spune primarul social-democrat.

Ca o urmare a faptului că pietonala va fi lărgită, vor fi desființate aproximativ 170 de locuri de parcare din stațiune, urmând însă a fi recuperate în două parcări supraetajate ce vor fi construite în cadrul unui alt proiect câștigat. Unul va fi pe locul parcării de la intrarea în stațiune, iar cea de a doua pe terenul ce este gestionat de către hotelul Muncelul, situată în centrul stațiunii.

Mai mult, pentru a reduce poluarea și supraaglomerarea parcărilor, primarul Laza are în plan și amenajarea unei piste de biciclete cu o lungime de 7 km, care să ofere locuitorilor din Oradea o alternativă mai sănătoasă de a ajunge în stațiune. Investiția evaluată la aproximativ 250.000 euro urmează să fie finanțată din bugetul primăriei.

„Odată asfaltat drumul Oradea – Cihei, vrem să amenajăm pistă pentru biciclete prin pădure, care să iasă în Băile Felix la subtraversarea de lângă Casa pădurarului, oferindu-le bicicliştilor posibilitatea să se deplaseze în siguranţă la aer curat”, spune primarul Cristian Laza.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here