BMW xDrive Experience – Plăcerea de a conduce la superlativ

0
3940

Cei de la BMW nu se dezic niciodată de la stilul propriu, cu atât mai mult când vine vorba de evenimentele care au consacrat producătorul bavarez de-alungul anilor.

An de an, în cadrul campaniei de marketing, BMW organizează la nivel național evenimente cu tematică specifică, menite să aducă în același loc,  pasionații dar și clienții brandului, iar ceea ce rezultă din aceste evenimente, se poate caracteriza extrem de simplu: „Placerea de a conduce la superlativ”.

Cu toate că sună ca un titlu umflat, în realitate este exprimarea a ceea ce eu am constatat în acest weekend, alături de cei de la BMW Grup West Premium din Oradea și pasionații acestui brand.

Invitația de a participa la acest eveniment a venit undeva la începutul lunii mai, însă nu pot ascunde faptul că, gândul îmi era în fiecare zi la ceea ce avea să fie în weekendul 18-19 mai, la Vârtop, și anume BMW xDrive Experience.

Ce se anunța atât de palpitant? Un traseu de 200km dus și întors de la Oradea la Vârtop la care se adaugă parcurgerea unui traseu tehnic în regim offroad

Ajuns în curtea dealerului BMW Grup West Premium, flota ce urma să ne aducă tuturor participanților plăcerea de a conduce, ne aștepta încolonată, și anume nu mai puțin de 10 BMW-uri, din care 2 BMW X1 care erau ale instructorilor ce urmau să ne acompanieze, 4 BMW X2 și 4 BMW X3.

Evimentul a debutat cu un binevenit networking între organizatori și participanți, urmat de un briefing din partea instructorilor BMW Driver Trainer. Aceasta etapă a fost una extrem de interesantă, fiind oferit atât un scurt instructaj atât traseului până la Vârtop, cât și asupra terenului de offroad pe care vom testa mașinile, dar și de ceea ce este capabil sistemul xDrive de la BMW.

Având în gând informațiile din partea instructorilor, am urcat rapid la volanului noului X2. Cu toate că am avut ocazia cu exact o lună în urmă să testăm cel mai nou model de Crossover al bavarezilor, de această dată, am testat cea mai puternică versiune, și anume xDrive25d, care vine cu un propulsor de 2 litri diesel și 231 de cai putere.

Fiecare din cei prezenți am avut ocazia să conducem ambele modele, câte jumătate de traseu, dar și un traseu complet de offroad. Condițiile meteo au fost cum nu se puteau mai bune, fără soare excesiv, fără temperaturi prea mari sau prea joase, care au reușit să ne ofere mediul perfect pentru o zi extrem de interesantă.

Deși ai fi crezut că mergând în coloană, am fi fost limitați în a descoperi ce pot mașinile, nu a fost deloc așa. Instructorii au mers într-un ritm destul de alert, care ne-au permis să selectăm modul Sport atât a cutiei de viteze, cât și a șasiului, astfel că am reușit să simțim din plin abilitățile celor mai noi SUV-uri ale bavarezilor.

Cu toate că la test drive-ul din aprilie am spus că pentru oraș, în setup-ul avut la la acel moment, X2-ul este destul de rigid, pe întreg traseul parcurs și serpentinele până la Vârtop, mașina a fost extrem de plăcută la condus, agilă și am reușit să abordăm traseul într-un mod ideal.

Ajunși la punctul de popas, la Hotelul Four Seasons din Vârtop, am avut ocazia cu toții să împărțășim opinii și experiențele până la acest punct. Aici, cu toate că mulți dintre participanți ne-am cunoscut chiar în acea zi, atmosfera era una destinsă și amicală. Nici nu putea fi alta, dată fiind pasiunea noastră comună 🙂

Odată intrați pe traseul de offroad, nu pot să spun că nu am avut emoții fiind la volanul lui X2, și asta datorită faptului că are o gardă la sol ceva mai joasă decât fratele mai mare, BMW X3, și anume 7 cm.

Cu toate că cei de la BMW nu au ales un traseu extrem de dificil, a fost totuși unul tehnic, unde am reușit să testăm atât abilitățile sistemului xDrive cât și cele ale Hill Descent Control, care nu au încetat să mă surprindă.

Așa cum am spus, traseul a fost unul destul de tehnic, așadar am avut ocazia să testez sistemul de transmisie integrală atât în condiții de urcare, coborâre dar și teren noroios, unde ai spune că multe modele se află la impas.

Referitor la sistemul xDrive nu aș avea ce să comentez, pentru că s-a descurcat impecabil. Acolo unde instictul primar spunea că nu va urca sau că va pierde aderență, datorită suprafeței alunecoase, atât X2-ul cât și X3-ul au reușit ca obstacolele să pară simple hopuri. Bine, aici au ajutat și instructorii 🙂

La coborâre, sistemul Hill Descent Controll a fost extrem de interesant, cu toate că recunosc că a fost un sentiment ciudat să stiu că mașina frânează în locul meu, însă s-a adaptat perfect suprafeței rulate și a fost acel plus necesar pentru a te simți în siguranță.

La întoarcerea spre casă, am urcat în noul X3, care trebuie să marturisesc că a luat proporții în comparație cu generația anterioară, fiind la fel de spațios precum X5-ul din generația E70.

Motorizarea modelului condus a fost cea de 2 litri cu 190 de cai putere, însă nu ai spune vreo clipă că nu își fac simțită prezența. Pe serpentine și traseul abordat la intoarcere, Vârtop – Oradea, grație instructorilor am avut același ritm dinamic de condus, fapt ce mi-a permis să experimentez modul în care mașina se așează pe drum. Fiind o mașina de gabarit mare, este de la sine înțeles că pe anumite porțiuni, acest lucru s-a simțit, însă odată selectat modul Sport, lucrurile au stat altfel și m-am bucurat din plin de un traseu minunat și peisaje superbe.

Deși nu am rulat pe atât de mult pe cât mi-aș fi dorit cu noul X3 (însă așa vom avea și o rubrică dedicată strict acestui model), pot spune că cei care au în gând alegerea acestui model vor face o alegere extrem de bună, dacă vor să păstreze ținuta sportivă a unui SUV urban și să le îmbine în gabaritul unei mașini de familii, dar nu au fie bugetul fie necesitatea dimensiunilor noului BMW X5.

Desigur, vedeta incontestabilă a evenimentului a fost modelul BMW X3 M40i, care a atras privirile tuturor. Deși nu am avut ocazia să îl conduc (încă 🙂 ), am avut norocul să mă aflu chiar în spatele lui, așadar pe întregul traseu spre Oradea, evacuarea noului M40i a reușit să-mi facă pielea de găină de nenumărate ori. Evident că la cei 360 de cai ai săi, X3 M40i poate fi alegerea perfectă pentru familiștii cu veleități sportive.

Conform zicalei, „timpul zboară când te distrezi”, așa a fost și la BMW xDrive Experience. Cele 8 ore la volanul celor mai noi modele din gama X au trecut atât de repede, că nici mi-am dat seama, iar ajuns în curtea dealerului, parcă aveam o senzație de regret că trebuie să pun punct unei zile palpitante.

Evenimentul a fost unul în care, în mod cert, cei de la BMW Grup West Premium s-au întrecut pe ei, iar acuratețea germană fiind evident moștenită de la colegii lor bavarezi. Și spun asta, prin prisma faptului că pe întreaga durată a evenimentului, totul s-a desfășurat exact conform celor discutate dimineața la briefing. Un singur lucru au omis să ne spună, dar oarecum eu l-am anticipat, și anume: zâmbetul larg de pe fețele tuturor celor prezenții.

Dacă ești indecis ce model să alegi, fie din flota de mașini rulate sau una nouă, merită să îi contactezi pe cei de la BMW Grup West Premium, fie online pe Facebook sau website, fie să mergi direct la ei pe Calea Clujului nr. 300. Acolo vei avea ocazia să întâlnești oameni prietenoși, pasionați BMW și deschiși în a găsi soluția optă.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here