Volumul „Basarabia. Suferință și speranță” al academicianului Nicolae Dabija și prof. Teodor David, a fost lansat astăzi la Prefectura Bihor

0
2024

Academicianul Nicolae Dabija și prof. Teodor David au lansat vineri, volumul „Basarabia. Suferință și speranță” în Sala Mare a Prefecturii Bihor.

Pentru a deschide evenimentul, doi tineri artiști îmbrăcați în costum popular autentic au intonat imnul național al României, după care moderatorul evenimentului, lectorul Ioan Laza, le-a mulțumit celor prezenți, pentru timpul prezența în număr atât de mare pe care l-au acordat acestei manifestării culturale.

Printre cei care și-au făcut loc în sală s-au numărat deputatul Dumitru Gherman, șeful Cancelariei Prefectului, Răzvan Puia, consilierul județean Stela Babău, Sorin Curilă, președintele Senatului Universității, Ioan Chivari, prim-vicepreședinte al Uniunii Vatra Românească – filiala Bihor, cadre didactice, elevi și studenți.

Primul care a luat cuvântul de la masa prezidiului a fost chiar prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, în calitate de gazdă, care și-a prezentat bucuria pentru faptul că instituția pe care o reprezintă este martorul atâtor evenimente culturale.

Prof. Teodor David, s-a arătat extrem de emoționat și recunoscător pentru interesul pe care această lansare de carte l-a stârnit și a ținut să dezvăluie publicului care sunt motivele care au dus la apariția volumului.

„De mic copil am știut că Basarabia este pământ românesc. Învățătorul meu este cel care m-a influențat foarte mult în acest sens, el fiind cel care m-a introdus în tainele adânci ale istoriei. Am așteptat 70 de ani să vină frații mei acasă”, a mai spus prof. Teodor David.

Nicolae Dabija, cel descris de Grigore Vieru ca fiind „cea mai complexă personalitate culturală din Basarabia”, a venit și el la microfon, acesta adresându-se publicului călduros considerându-se la Oradea ca acasă. Acesta a punctat, apoi, referințe ale trecutului care au reprezentat adevărate lecții de istorie pentru tinerii din sală, a explicat de ce unirea României cu Basarabia este importantă și cum ar putea fi înfăptuită, ținând să adreseze și mulțumiri tuturor celor care l-au încurajat și sprijinit.

Cartea lansată, a doua scrisă de Nicolaie Dabija despre Basarabia, are, pe lângă valoarea ei intrinsecă, și o valoare de simbol, fiind dedicată Centenarului Marii Uniri, și atrage atenția încă de la copertă. Aceasta înfățișează conturul hărții României, incluzând Basarabia, și doi tineri îmbrăcați în costum popular, care își dau mâna neținând cont de granițe, ce poartă cu mândrie steagul românesc.

Volumul, de aproximativ 270 de pagini, cuprinde 7 capitole, dintre care „Suferința românilor de dincolo de Prut”, „Tradiție, amintiri, realități” sau „Lupta pentru reîntregirea națională”, și este îmbogățit cu fotografii reprezentative.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here