Președintele Klaus Iohannis o revocă pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA

0
2125
Sursa foto: caleaeuropeana.ro

Preşedintele României a emis decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

Anunţul privind revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a lui Laura Codruța Kovesi, vine în contextul în care astăzi, expiră în mod practic, ultimatumul dat de Coaliţia de guvernare lui Klaus Iohannis pentru a semna decretul de revocare.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kövesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupţia afectează viaţa fiecărui cetăţean şi dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice şi blocarea luptei anticorupţie se traduce prin lipsa de spitale, şcoli, autostrăzi, administraţie publică eficientă”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi.

Şeful statului a atras atenţia că, indiferent de numele procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, această instituţie are obligaţia să-şi continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanţă.

Potrivit preşedintelui, judecătorilor constituţionali le revine „responsabilitatea uriaşă ca, în asigurarea supremaţiei Constituţiei, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradiţiile democratice ale poporului român şi pe idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989″.

În acest sens, reprezentanții Comisiei de la Veneția, au declarat la finele săptămânii trecute că președintele are obligația de a respecta decizia Curții Constituționale, implicit subliniind că va trebui să semneze decizia de revocare.

Decizia Comisiei de la Veneţia vine în contextul în care șeful statului a amânat luarea unei decizii cu privire la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, deși Curtea Constituţională a motivat hotărârea din 7 iunie.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a declarat că deşi libertatea de exprimare e fundamentală într-o democraţie, deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină de la criticile „nerespectuoase” şi apelurile publice la neaplicarea deciziilor Curţii.

„Aş dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curţii constituţionale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile. Deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale”, se arată în scrisoarea transmisă de Gianni Buquicchio, către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, pe data de 3 iulie.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here