R.A.R.-ul a demarat o campanie de depistare a celor care elimina filtrele de particule de pe autoturismele diesel

0
435
Sursa foto: puromotor.com

Inspectorii RAR au descoperit multe maşini diesel care nu mai au filtru de particule şi sunt astfel mult mai poluante. Service-urile care vor fi depistate că au încălcat regulile vor fi sancționate cu amenzi de până la 10.000 de lei.

După ce tot mai multe service-uri auto și-au făcut reclamă că elimiă filtrul de particule de pe autoturismele diesel, inspectorii Registrului Auto Român au efectuat mai multe verificări.

Filtrele de particule sunt montate pe automobilele diesel, ca regulă începând cu normă de poluare Euro 4, oprind noxele maşinilor, iar când se înfundă trebuie schimbate. Ca să nu mai dea bani pe cele noi, dar şi când vor să-şi mărească puterea maşinii, şoferii renunţă la ele, situație în care trebuie păcălit softul maşinii să creadă că există un filtru nou.

Costul unul filtru de particule nou, se ridică chiar și până la 1.500 Euro, iar mecanicii din diverse service-uri, le elimină pentru aproximativ 1.200lei.

Problema care apare însă, e că această variantă este una ilegală și nicio documentație tehnică nu permite acest lucru.

Potrivit inspectorilor,  această procedură are urmări drastice asupra mediului înconjurător.

„Excesul de fum care poate fi constatat şi vizual şi mai mult poate afecta sănătatea cetăţenilor prin emisiile de particule care nu vor mai fi reţinute. Cel mai grav aspect este sănătatea pietonilor, deoarece emisia de particule de funingine are efect cancerigen. Pentru operatorul economic verificat în cauză, amenda a fost dată către maxim”, spune Mihai Burcea, inspector RAR.

În asemenea cazuri, service-ul risca o amendă, de la 4 la 10 mii de lei, pentru că o maşină fără filtru de particule este o bombă de poluare.

Nu scapă însă nici şoferii care şi-au scos filtrele, dat fiind că în urma controalelor în trafic, un şofer care este prins fără filtru de particule poate fi amendat cu aproape 600 de lei pentru depăşirea normelor de poluare.

În acest caz, maşina va trebui să ajungă şi la RAR pentru inspecţia tehnică, iar aceasta va costa aproape 100 de lei, fiind obligat să îşi monteze un filtru de particule.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here