Noul Opel Insignia: O altă dimensiune a mașinilor de familie

0
5627

Pentru toți vine o vreme, când vrei sau nu, trebuie să ai în vedere trecerea la o mașină de familie. Noul Opel Insignia te va convinge să faci pasul, fără niciun regret.

Personal, sunt un tip care a trecut de stadiul dimensiunilor adolescentine când vine vorba de mașini, motiv pentu care prefer o mașina cât mai spațioasă cu putință, în care să am suficient loc. Sunt și foarte pretențios, de aceea aleg mereu segmentul premium, iar din punctul ăsta de vedere, Insignia a îndeplinit acest criteriu, însă voi reveni la acest subiect mai în detaliu.

Până nu de mult, un autoturism de familie la un preț rezonabil era privit drept o opțiune necesară, dar nu și plăcută, și implicit la achiziție interveneau diferite concesii. Fie că vorbim de motorizare, caroserie, opțiuni, etc, însă noul Opel Insignia reușește să îmbine foarte multe din opțiunile clienților: aspect fresh, sexy dar și opțiuni și tehnologii specifice gamei premium. Pot spune cu mână pe inimă ca noul Insignia are acel ceva, care te va face sa te uiți în fiecare vitrină pe lângă care treci, pentru a admira mașina.

Lansat drept model de concurență pentru BMW Seria 5, Ford Mondeo, Audi A6 sau Skoda Superb, Insignia a reușit de la prima generație să ajungă la inima mai multor categorii de clienți, fie că vorbim de clasa business, fie că vorbim de familiștii convinși.

La exterior nu avem cum să nu remarcăm o schimbare sesizabilă față de prima generație, care aduce un aer fresh și evident distinctiv. Elementele care conturează definitoriu noul look sunt date de coborârea liniei acoperişului, extinderea ampatamentului, lărgirea corpului, dar și grila frontală, care este mai mare și mai dreaptă decât la prima generație.

Modelul testat, Insignia Sports Tourer este cu siguranța unul din puținele mașini kombi, după care nu am avut cum să nu întorc capul de fiecare dată când o parcam. Linia plafonului care a coborât cu 29 milimetri, grila proeminentă, farurile înguste şi aspectul high-tech al spatelui îi sporesc agilitatea. Toate acestea au și contribuit la aerodinamica noului Insignia, care cu un coeficient de doar 0,26, este unul dintre cele mai aerodinamice vehicule din clasa sa.

Fiind vorba și de noua generație a modelului, pot confirma fără probleme faptul că pe durata testului, mașina a atras foarte multe priviri admirative, indiferent de locul unde am rulat.

Un alt aspect care atrage rapid atenția dar și pune foarte bine în valoare liniile mașinii sunt farurile, care beneficiază de cea mai nouă tehnologie LED, fiind denumite Intellilux LED Matrix.

La capitolul interior diferența este una notabilă, scaunele având o poziţie mai joasă ceea ce oferă o experienţă de conducere mai sportivă pentru șofer, iar în ciuda plafonului mai jos cu 29 mm, datorită poziționării pasagerilor cu până la 30 mm mai jos și optimizarea interiorului, spațiul la cap în spate este acum mai mare cu 8 mm față de generația anterioară.

Materialele folosite la interior sunt de cea mai bună calitate, iar atenția obsesivă pentru detalii este evidentă, reușind să îmbine fără probleme elementele premium. De menționat că nu fac niciun fel de zgomot la atingere sau la contactul cu drumurile patriei.

Planșa de bord este mai înaltă şi te înconjoară împreună cu tunelul central, consola, dar şi partea panoului de pe portiera stângă, astfel încât nu ai avea niciodată senzația că nu ai fi la volanul unei mașini preimum. Detaliul ce vine în completarea planșei de bord este dat de inserțiile similare cusăturilor, care din punctul meu de vedere dau un aspect mult mai plăcut.

Plăcerea cea mai mare când ești la volanul noului Insignia, este cu siguranță dată de scaunele care îți oferă suportul lombar și comfortul necesar oricărui tip de călătorie: drum lung sau eternele rute urbane.

Poziția gândită de inginerii de la Opel este una ideală, având atât șoferul cât și pasagerul acces ușor la sistemul de infotainment, dar care oferă în același timp și o poziție extrem de comodă. Pot să afirm fără nicio problemă, că își merită premiul câștigat pentru scaunele ergonomice.

Nici pasagerii din spate nu au fost uitați, astfel că vor avea o poziție perfectă la un drum lung, deloc obositoare, având în permanență senzația de lejeritate. Totodată, și spațiul la genunchi pentru pasagerii din spate a crescut cu 25 mm, ca efect direct al ampatamentului mai lung cu 92 mm.

Senzația de spațialitate este amplificată de trapa panoramică, care este mai mult decât binevenită, mai ales în zilele noroase, când puțină lumină este exact ceea ce ai nevoie la drum lung.

Tot la interior trebuie să menționez că volumul portbagajului noului Insignia Sports Tourer este cu adevărat impresionant, și anume 1.665 litri.

Dată fiind clasa în care concurează, noul Insignia nu este lipsit nici de elementele high-tech, care ușurează viața tuturor. Aici putem aminti sistemul infotainment cu ecran tactil, sistemul de menținere a benzii de mers, cruise controlul adaptiv care frânează sau accelerează în funcție de situație, dar și sistemul Head-up Display, care îți proiectează informațiile pe parbriz (viteză, semne de circulație, indicațiile sistemului de navigație, turometru).

Elementul cel mai interesant și cu siguranță pe placul clienților business, este dat de faptul că noul Insignia beneficiază și de un hotspot Wi-Fi 4G, alături de sistemul Opel OnStar, care îți permite ție și pasagerilor să beneficiezi de o multitudine de servicii, prin intermediul unui consultant.

Alte tehnologii pe care le-am testat pe noua Insignia au fost sistemul de avertizare la intalnirea pietonilor care circulau pe marginea drumului in localitati si sistemul automat de parcare paralela sau perpendiculara, dar și camera video spate.

Ceea ce ar putea face obiectul unei revizuiri din partea inginerilor, este acul ce indica viteza de la vitezometru. Dat fiind că avem un bord în mare parte digital, acul are reprize unde dă impresia unei funcționări sacadate. Din fericire, Head-up Display-ului nu va obliga șoferului să acorde prea multă atenție bordului clasic.

Surpriza cea mai mare a fost sistemul Head-up, care în mod surprinzător este mult mai clar față de ceea ce am test la BMW.

Sistemul audio Bose va fi un alt element care pentru pasionații de muzică nu va face nimic altceva decât să le încânte simțurile și cu toții știm la muzica bună face diferența la un drum lung.

Pentru noul Insignia, inginerii de la Opel au propus mai multe variante de motorizări, pornind de la versiuni pe benzină de 1.5 Turbo cu 140 sau 165 de cai putere, și versiuni diesel de 1.6 cu 110, respectiv 136 de cai putere, dar și cu motor de 2.0 cu 170 de cai putere.

Bijuteria coroanei la capitolul motorizări este în mod evident versiunea diesel de 2 litri, care propune o putere de 210 cai, cu tracțiune integrală.

Modelul testat de noi are sub capotă un motor de 2 litri cu 170 de cai putere, care beneficiază de o cutie automată în 8 trepte.

În regim urban, în ciuda dimensiunilor mari, mașina s-a comportat excepțional, reușind să ne strecurăm peste tot. Cutia de viteze se mișcă bine și dacă vei alege să rulezi în regim manual, va fi o floare la ureche.

Pe un traseu extraurban, mașina a rulat perfect. Drumul a fost confortabil și poziția de condus mi-ar fi permis să rulez până la mare și înapoi, fără nicio grijă. Depășirile nu au fost nicio problema, dat fiind că cei 170 de cai și-au făcut treaba ireproșabil.

Suspensia a fost una adaptată pentru ambele tipuri de condus, atât urban cât și extra. Singurul reproș aici, este că în cazul unui viraj abordat mai sportiv, caroseria mare a noului Insignia Sports Tourer își va face simțită prezența, printr-un ruliu destul de mare.

În ceea ce privește consumul, producătorul a declarat pentru noul Insignia un consum mixt de 5.7 litri/100km, adică 7.4 litri/100km urban și 4.7 litri/100km în regim extraurban.

În realitate, consumul urban s-a situat undeva la 8.5 litri/100km, iar cel extraurban, în jurul valorii de 5.7 litri/100km, dar dacă luăm în calcul dimeniunile mașinii și puterea dezvoltată, vom concluziona că sunt valori de bun simț.

Per total, noul Insignia Sports Tourer este o mașina care personal mi-a schimbat serios concepțiile în ceea ce privește mașinile de familie din această clasă și pe care as recomanda-o oricând celor în căutarea unei combinații ideale între spațiu, nivel de echipare premium dar și un preț accesibil.

Că veni vorba de preț, noul Insignia Sports Tourer are un preț de pornire la dealerul Opel West din Oradea de 23.600 Euro pentru versiunea pe benzină de 1.5 Turbo, și poate ajunge la un preț de pornire de 33.600 Euro pentru versiunea diesel de 2 litri cu 210 cai putere și tracțiune integrală.

Versiunea testată de noi are prețul de 36.745 Euro, care dacă avem în vedere puterea și nivelul de echipare oferite, este un preț mai mult decât bun. Dar, dacă adaugi și discount-ul demo, prețul versiunii testate de noi ajunge la doar 28.548 Euro cu TVA inclus. Un preț mai mult decât tentant, dat fiind că mașina condusă de mine, avea sub 3.000km rulați.

Dar ca să te convingi singur, te invit să mergi la dealerul Opel West din Oradea, situat pe Calea Clujului nr.300B și să programezi un test drive cu noul Insignia. Cu siguranță te vei îndrăgosti și tu de ea.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here