Europarlamentarul Emilian Pavel: Începând de astăzi, România are acces integral la Sistemul de informații Schengen

0
1085
Sursa foto: Facebook

Începând de astăzi, România și Bulgaria au acces la Sistemul de Informații Schengen (SIS).

Potrivit europarlamentarului Emilian Pavel, faptul că România are începând de azi accesul la S.I.S., este o recunoaștere a faptului că îndeplinește toate condițiile pentru a adera deplin la spațiul Schengen.

„Acum o lună a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, decizia privind accesul României la SIS – Sistemul de informații Schengen. Aceasta a intrat în vigoare și este aplicabilă în România de azi, 1 August 2018. SIS reprezintă o bază de date comună a Statelor Membre UE, utilizată mai ales la controlul trecerii frontierelor Uniunii. Reușim astfel să oficializăm un fapt repetat permanent de Comisia Europeană, de Parlamentul European și inclusiv de Consiliul European, în propriile documente: încă din anul 2011, România îndeplinește toate condițiile pentru a adera deplin la spațiul Schengen!”, spune social-democratul Emilian Pavel.

Intrarea în vigoare a acestei decizii intervine în contextul în care anul trecut țările membre ale Uniunii Europene au adoptat și regulamentul privind un sistem de intrare/ieșire și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu Sistemul de intrare/ieșire, la care vor participa inclusiv România și Bulgaria, chiar dacă cele două țări nu sunt încă membre ale spațiului de liberă circulație.

„Datorită acestei pregătiri timpurii, România nici măcar nu mai este nevoită în acest stadiu să facă vreo altă investiție, modificare tehnică, sau de resurse umane, pentru această platformă. Felicit autoritățile române pentru eficiența și profesionalismul de care au dat dovadă în aceste pregătiri tehnice, de mult finalizate. De asemenea, mă bucur că, în calitate de membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, am putut avea și eu o contribuție activă la pașii înainte făcuți de țara noastră pentru a se integra pe deplin în spațiul Schengen”, a declarat tânărul eurodeputat, Pavel.

Sistemul de intrare/ieșire va contribui la:
1) reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră și îmbunătățirea calității acestor verificări, prin calcularea automată a șederii autorizate pentru fiecare călător;
2) asigurarea identificării sistematice și fiabile a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere;
3) consolidarea securității interne și a luptei împotriva terorismului, permițând autorităților de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here