Ministrul Apărării Naționale a dat o declarație despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România.

0
1148
Sursa foto: cugirinfo.ro

Ministrul Mihai Fifor a dat o declarație la Craiova, pe marginea stagiului militar obligatoriu, ce ar putea fi reluat în România. Mihai Fifor, a declarat că reluarea stagiului militar obligatoriu nu s-a discutat până la acest moment în Guvern sau la nivel politic şi implicit este puţin probabil să se întâmple în acest moment.

Ministrul Fifor a încercat să explice, referitor la afirmaţiile făcute anterior, că stagiul militar obligatoriu este suspendat în România însă nu şi anulat.

„Am văzut că s-a rulat foarte mult această informaţie referitoare la stagiul militar, pe parcursul zilei de ieri (marţi – n.r.). Unii au înţeles-o exact cum am declarat, alţii au dorit să dea nişte tuşe la declaraţia mea, dându-i o altă tentă. Haideţi să explicăm cât se poate de clar. Este puţin probabil să discutăm despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România, în acest moment, din varii motive. Ieri (marţi – n.r.) am spus faptul că stagiul militar obligatoriu nu este anulat, ci doar suspendat. Aceasta este legea şi aici ne aflăm. Aşa cum am spus, nu ne gândim la reluarea stagiului militar obligatoriu, nu facem asta, în guvern nu s-a discutat, nu s-a discutat la nivel politic nicăieri”, a declarat ministrul Mihai Fifor.

Însă, ministrul Apărării Naționale a ținut să precizeze faptul că mai multe ţări membre NATO au luat hotărârea reintroducerii stagiului militar obligatoriu.

„Este normal ca atunci când discuţi de ideea de a crea o bază pentru Armata României să abordezi şi astfel de subiecte, cu atât mai mult cu cât în context, în jurul nostru, sunt state care au reluat serviciul militar obligatoriu. Cel mai recent exemplu este cel al Suediei, care tocmai a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Dar, revin şi subliniez: nu s-a discutat la nivelul guvernului, la nivel politic, nu ne-am propus să reluăm stagiul militar obligatoriu”, a mai spus Fifor.

În acest context, Mihai Fifor a dat asigurări că Ministerul Apărării Naţionale are în plan să reformeze Programul rezervistului voluntar, de așa manieră încât să poată furniza personal Armatei României.

„Dimpotrivă, am spus, continuăm programul rezervistului voluntar, ne gândim la modificarea legii, ne gândim la a găsi soluţii pentru ca acest program să fie unul mult mai atractiv decât a fost până acum, astfel încât să devină cu adevărat de succes. Nu suntem fericiţi că nu am reuşit din prima, sunt lucru pe care le reglăm şi sperăm ca acest program să fie unul care să furnizeze personal Armatei Române. Modificările sunt în primul rând financiare, iar pe de altă parte să vedem cum putem să facem mai atractiv. Este evident că nu se va înghesui nimeni niciodată să devină rezervist voluntar, dacă nu există şi nişte stimulente de natură financiară, care cu adevărat să facă să merite lucrul acesta. Este un sistem pe care îl gândim pentru a putea să creştem atractivitatea ideii de a veni în armată”, a mai declarat ministrul Fifor.

Facebook Comments

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here